Завиванці з чорносливом – чудовий рецепт до Різдва та новорічних свят

Перепис Пані Стефи, який стане Вам в нагоді в час зимових свят: чи на Новий рік, чи на Різдво такі завиванці з чорносливом будуть дуже доречними.

Взагалі, чорнослив у мене асоціюється саме з зимовими стравами. Я його люблю додавати в узвар, кинути кілька штучок до будь якої печені (хіба що, крім телячої). І тут, в завиванцях, він є дуже добрим.

Завиванці з чорносливом (рецепт):

700 г свинини чи воловини (м’якоті), 300 г чорносливу, 200 г сметани, зубчик часнику, сіль.

Чорнослив помити, залити на ніч підсолодженою водою, щоб набух. М’ясо нарізати впоперек волокон на тонкі шматочки, відбити їх сікачем, посолити і посипати розтовченим часником. На кожен відбитий шматочок викласти по дві сливки без кісточок, згорнути в рулет, перев’язати білою ниткою або сколоти дерев’яною шпажкою, обтачати в муці й підсмажити в товщі. Тоді викласти в посуд, влити півсклянки холодної води і тушкувати на повільному вогні 30—40 хв. Під кінець влити сметану і закип’ятити. Зберігати у теплому місці. Перед подачею зняти нитки, викласти завиванці на полумисок, полити соусом, що утворився під час запікання. Посипати нарізаною зелениною петрушки й подати з гречаною кашею і салатою.

А тепер кілька моїх приміток, які важко вкласти в книжку, але може комусь придадуться.

Отож,
По перше, для сколювання завиванця мені значно зручніше користуватися дерев’яними шпажками, аніж ниткою. І хоча ниткою обмотується значно ретельніше, знімати її потім перед подачею – троха морочно, бо завиванці масні, гарячі і якось воно так.. ну, розумієте.
Взагалі, нитки можна зняти відразу після обсмажування, бо м’яско схопиться і триматиме форму.
Я ж просто беру по 2 зубочистки на завиванець, сколюю так, щоб трималося купи, і всьо. Витягаю їх або після обсмажування, або, якщо готую нащодень, а не на якесь прийняття – то так і залишаю, кожен собі витягне (ну але я всіх попереджую “обережно на патички!” 🙂 )
Тому вибирайте, як вам буде простіше і приємніше.

По друге, за цим самим принципом, тільки з іншим надіванням, ви можете приготувати не менш смачні завиванці. Ось кілька варіантів, чим їх можна начинити:

– тонко нашаткована і приправлена сіллю і перцем цибулька (“цибулячки”)
– порізані цибулька + квашений огірок
– порізані цибулька + солодка паприка
– порізана зеленина – сама або з потертим яблучком
– плястерок цитрини або помаранча
– або, наприклад, як в моїх “Фйолах” – бриндзя з зелениною

По третє, я завжди роблю більше сосу, щоб мати чим полити те, що буде на гарнір.

До завиванців мені дуже смакує картопля – пюре чи просто зварена. Хоча, добре буде і з макаронами, або кашою (от, як гречкою, в варіанті з книжки).

В будь якому випадку, з чим би ви їх не зробили – як книжка пише, чи з творчими відхиленнями – це буде смачно. То ж – вйо до роботи! 🙂

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини