5 місць з фільму «Довбуш», які були відзняті на Львівщині

За період з 24 серпня по 15 жовтня у всеукраїнському прокаті пригодницько-історичний екшн «Довбуш» Олеся Саніна зібрав 60,7 млн грн. Водночас лише у Львові станом на 18 жовтня фільм зібрав 13,1 млн гривень. Усього у львівських кінотеатрах фільм переглянуло 86 425 людей.

Про це Tvoemisto.tv повідомила PR-директорка стрічки Катерина Костенко.

1. Каплиця Боїмів


Польська пані, яку зіграла польська актриса Агата Бузек, у кінофільмі «Довбуш» приїжджала молитися до маленького храму, а локацією для зйомок стала каплиця Боїмів. Каплиці понад 400 років. Зводили її як родинну усипальницю на замовлення львівського купця Георгія Боїма. Детальніше про каплицю дізнайтесь у матеріалі.

2. Церква Святого Юра в Дрогобичі


В церкві Святого Юра, що в Дрогобичі, та біля неї знімали чимало сцен для «Довбуша». Її звели у 17 столітті, це одна з найстаріших дерев’яних церков Львівщини. Вона є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Наразі її реставрують. У храмі проводять підмурування підвалин, замінюють підлогу на другому поверсі, сходи, реставрують бруси, а також замінюють гонти на середньому куполі. Роботи виконують з дотриманням автентики, бо в храмі потрібно максимально зберегти архітектуру того часу.

3. Дрогобицька солеварня

Дрогобицька солеварня славиться тим, що тут вдалось зберегти унікальну технологію видобутку солі, що робить її кришталево чистою та корисною для здоров’я, без сторонніх домішок. А в час повномасштабної війни, коли заводи з виробництва солі постраждали від ворожих обстрілів, Дрогобицька солеварня залишається одним зі стратегічно важливих в країні підприємств. А завдяки поважному віку та унікальності виробництва Дрогобицька солеварня є одним з важливих туристичних магнітів міста. Для зйомок «Довбуша» там постелили нову дерев’яну підлогу над відстійниками, яка надійно тримала на собі всю знімальну команду. За сценарієм у ропу кинули сина лихваря.

4. Свірзький замок

Значна частина епізодів знята на подвір’ї цього замку та навколо. Він розташований у селі Свірж на Львівщині. За сценарієм фільму, у замку жила польська князівна. Саме на території замку зняли фінальну битву Олекси Довбуша та полковника Пшелуцького. Замок побудували князі Свірзькі у XV ст. Більшість джерел датує першу згадку про укріплення 1530 роком. Однак охоронна табличка на в’їзній брамі вказує на 1482 рік. Сучасного вигляду він здобув, коли перейшов у власність графа Цетнера, – у ХVІІ сторіччі. У той час його укріпили й перебудували. Можливо, реконструкцією займався архітектор Павел Гродзіцький, відомий зведенням у Львові королівського арсеналу.

5. Шевченківський гай

Чому фільм “Довбуш” завершується посмішкою жінки - Про ТеУ Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» імені Климентія Шептицького проходили зйомки фільму «Довбуш». Експозиція музею налічує 124 пам’ятки архітектури, котрі об’єднані в 54 садиби. В музеї функціонують 4 виставкових зали. Два з них мають постійну експозицію. У постійній експозиції та сховищах музею міститься близько 20 тисяч предметів щоденного побуту та ужиткового мистецтва. Територія музею площею 36 га умовно розділена на шість етнографічних зон. Кожна зона – це міні-село, що складається з 15‒20 пам’яток народної архітектури.

Нагадаємо, що зйомки фільму стартували у 2018 році. Тоді зйомки відбувались на території Шевченківського Гаю у Львові. Виробництвом стрічки займається кінокомпанія «Пронто Фльм» за підтримки Держагенства України з питань кіно. Події стрічки розгортаються у першій половині XVIII ст. у Карпатських горах та розповідають про драму життя Олекси Довбуша, його кохання та боротьби.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини