У Львові вперше в Україні підлітку провели операцію на мозку – з пробудженням

Львівські нейрохірурги вперше в історії української медицини провели 15-річному хлопчику операцію на мозку – з пробудженням. Тобто під час найважливішої частини втручання дитина була при свідомості

Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова, передає “Еспресо.Захід“.

Стати першими заради порятунку життя дитини згодилися львівські нейрохірурги лікарні Святого Миколая. Їхнім пацієнтом став Максим Волович з Тернополя, який з восьмирічного віку страждав від сильних епілептичних нападів.

“Судоми викликає пухлина в мозку. Спровокувати черговий напад може будь-що: фізична активність чи прояв емоцій. Хлопчик, який до судом займався танцями і мріяв стати чемпіоном, навіть бігати більше не міг. Сміх чи сльози – теж могли спровокувати напад. Дитинство Максима минуло з суворими обмеженнями, під постійним наглядом мами, яка цілодобово пильнувала сина і боялась за його життя”, – розповіли медики.

операція на мозку — з пробудженням

З роками юнаку стало важко говорити та запам’ятовувати – пухлина виросла і напади посилились. Утворення почало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мову і рухи. Виник високий ризик паралічу правої половини тіла.

Лікарі ретельно обстежили хлопця, після чого вирішили негайно оперувати. Під час найважливішої частини хірургічного втручання – видалення самої пухлини – лікарям вдалося розбудити Максима. Це потрібно, щоб контролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають. Медики розважали Максима розмовами про його улюблених супергероїв коміксів та вигадані всесвіти і не давали хлопцеві заснути. Поки він говорив активність у ділянках, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення, фіксували нейрофізіологи.

операція на мозку — з пробудженням

Операція тривала сім годин. Після неї хлопець став говорити краще, ніж до втручання. Результати МРТ показали, що лікарям вдалося повністю видалити пухлину. Крім того, гістологічне дослідження показало, що утворення було доброякісним. І подальшого лікування пацієнт не потребує. Епілептичних нападів більше немає.

Максима виписали за тиждень після операції.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини