Подорож перед зимою: 5 цікавих місць в Україні, куди варто поїхати у листопаді

{"source":"other","uid":"AC7FE3CD-DA17-4A02-818F-340231E1599A_1636953480691","origin":"unknown","is_remix":false,"used_premium_tools":false,"used_sources":"{"version":1,"sources":[]}","premium_sources":[],"fte_sources":[]}

Взимку по слизькій дорозі не кожен любить подорожувати й досліджувати нові місця. Але в листопаді це зробити можна все ще комфортно. Тільки не забудьте термос з гарячим чаєм, теплий одяг та дощовик.

Якщо ви не налаштовані на походи в гори й довгі прогулянки, обирайте містечка, де можна більше ходити в цікаві музеї та заклади, передає ВСВІТІ. Так точно не замерзнете!

А ми підготували 5 місць з усіх куточків України, які варто відвідати в листопаді:

1. Качанівка, Чернігівська область

фото: Depositphotos

Селище Качанівка відоме завдяки прекрасній садибі. Тут створили палацовий ансамбль ще в 1770 році. Комплекс розташований на пагорбах, тому ставки, павільйони, скульптури, містки й амфітеатри виглядають незвичайно й чарівно. Це одна з найдавніших пам’яток в Україні, яка так добре збереглася.

фото: Depositphotos

Цікаві факти, щоб захотілося поїхати туди скоріше:

  • Гостями маєтку були Врубель, Костомаров, Куліш.
  • Ця садиба надихнула Рєпіна на створення картини “Запорожці пишуть листа турецькому султану”.
  • В Качанівці знаходилася величезна колекція козацьких реліквій та зброї. Зараз її можна переглянути в Чернігівському історичному музеї.
  • Тут можна побачити “декорації” популярного серіалу “Кріпосна”.
  • На території не тільки частина життя дворян, а й казарма, каретня, дім електротехніка та інші.

фото: Depositphotos

2. Коломия, Івано-Франківська область

фото: Depositphotos

Чудове туристичне місто. Саме тут знаходиться один із найвідоміших музеїв України з нашим національним символом — писанкою. Величезна, 13-метрова писанка є найбільшою у світі та стоїть просто біля того ж музею. У цьому унікальному музеї знаходяться понад 6 000 писанок з різних регіонів та країн.

фото: Depositphotos

Їхати варто навіть задля музею писанок, але в Коломиї ще багато цікавого:

  • Музей історії Коломиї, щоб дізнатися більше про містечко.
  • Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття.
  • Гімназія імені Грушевського. Раніше це був монастир ордену Урсулянок, зведений ще у 1907 році.
  • “Сотка”. Головна пішохідна вулиця міста, проспект Чорновола, де на кожному кроці старовинні будинки.
  • Ринок вишиванок, який працює навіть вночі. Велика рідкість для невеликих містечок та ваш шанс знайти незвичайну вишиту сорочку.

3. Меджибіж, Хмельницька область

фото: Depositphotos

На лівому березі Південного Бугу зберігся один із найкращих українських замків. Його будували у 14-17 столітті. За часів Визвольної війни фортеця в ході польсько-козацьких воєн переходила то до одних, то до інших. Якийсь час Богдан Хмельницький базувався в фортеці. Зараз в замку проводять різні фестивалі й лицарські турніри.

фото: Depositphotos

Чим зайнятися:

  • Відчути себе лицарем чи середньовічною дамою серед фортець.
  • Порівняти браму замку із Золотими воротами. Споруди дуже схожі.
  • Відвідати залишки келій домініканського монастиря.
  • Оглянути музей на території фортеці, де можна ознайомитися з багатою історією цієї місцевості, яка почалася ще 20-30 тисяч років тому.
  • Оглянути електростанцію та млини на річці Південний Буг.

фото: Depositphotos

4. Кременець, Тернопільська область

фото: Depositphotos

Мальовниче містечко на Тернопільщині найперш популярне завдяки горі Бона. На горі лишилися руїни старовинного замку, брами, мурів. Але найголовніше — з неї відкривається краєвид на все місто, а в гарну погоду, кажуть, можна побачити куполи Почаївської Лаври. Також місце вважають енергетично сильним. Так це чи ні — залежить виключно від вашої віри в сакральні місця. Відпочити від метушні та міста тут однозначно можна і треба.

фото: Depositphotos

Які місця ще відвідати:

  • Комплекс споруд Єзуїтського колегіуму. Одне з найпрекрасніших місць в Кременці, з двома старовинними навчальними комплексами. Збереглися кам’яні стіни та балюстрада.
  • Колишні каменоломні. По катакомбах наодинці ходити не варто, краще знайти місцевого досвідченого гіда. Печери мають понад 70 м в довжину та 100 в ширину.
  • Дівочі скелі. Незвичайна природна пам’ятка. За легендою, дівчата сплелися косами та стали скелями. Тут дуже красиво, а любителі скель навіть можуть зайнятися скелелазінням.

фото: Depositphotos

5. Антонієві печери, Чернігівська область

фото: Depositphotos

Ще на початку 11 століття батько руського чернецтва Антоній Печерський заснував цей комплекс. А стародавні часи монахи використовували невеликі печери як келії й навіть збудували підземні церкви та некрополії. Висота одного з таких храмів сягає майже 12 м, а це як триповерховий будинок! На території комплексу збереглася цікава Іллінська церква та печі для виробництва цегли. На сусідній горі можна відвідати Троїцько-Іллінський монастир, з дзвіниці якого видно усе місто.

Кажуть, сани готувати треба ще з літа. Сподіваємося, ви встигли це зробити й тепер безтурботно можете подорожувати, досліджувати музеї й галереї, куштувати нові українські страви по різних закладах та й просто насолоджуватися кожним днем листопада. До сніжок та катання на лижах вже не так і багато часу, але й останній місяць осені не має бути витрачений дарма!

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини