Чому активоване вугілля — ліки № 1 під час отруєння

Історія активованого вугілля як лікарського засобу почалася у 1831 році з небезпечного експерименту. На очах у своїх колег із Французької медичної академії професор Туері випив смертельну дозу стрихніну, змішаного з активованим вугіллям.

На подив присутніх він вижив, і таким чином довів ефективність сорбенту проти отрути. Сьогодні вугіль застосовують для екстреного детоксу шлунково-кишкового тракту і випускають у різних формах, включно зі звичайними таблетками та капсулами Сорбекс https://anc.ua/product/sorbeks. Завдяки потужній детоксикаційній дії ліки використовують у разі отруєнь харчовими продуктами, алкоголем, медпрепаратами та промисловими токсинами, знижуючи всмоктування отруйних речовин майже на 60%.

Як діє активоване вугілля

Широке застосування, як засіб невідкладної допомоги в разі інтоксикації, воно знайшло завдяки здатності:

  1. адсорбувати (зв’язувати) на своїй поверхні інші речовини;
  2. гальмувати проникнення токсинів в організм, завдяки особливій хімічній структурі.

Адсорбція — це процес, під час якого атоми та молекули переміщуються з об’ємної фази (наприклад, твердого тіла, рідини або газу) на тверду або рідку поверхню. Іншими словами, токсична речовина прикріплюється до поверхні деревного вугілля. Оскільки воно не перетравлюється, то залишається в шлунково-кишковому тракті й виводить токсини, коли людина випорожнюється. Цей механізм дії не слід плутати з абсорбцією, коли речовина проникає в тканину або крізь неї, немов вода потрапляє в губку.

Щойно хімічна речовина або ліки всмоктуються в шлунково-кишковий тракт, активоване вугілля більше не може боротися з токсинами. Воно прикріпиться тільки до речовин, які все ще перебувають у шлунку або кишківнику. І в разі отруєння його потрібно прийняти якомога раніше, щоб мінімізувати негативні наслідки інтоксикації для організму. Тому такий ентеросорбент має бути в кожній домашній аптечці, а купити його недорого можна в аптеці АНЦ або замовити онлайн на https://anc.ua/.

Потужні адсорбувальні властивості ліків зумовлені особливою технологією виробництва. Його отримують шляхом спалювання багатих на вуглець матеріалів, таких як деревина, торф, кокосова шкаралупа за дуже високих температур. У результаті чого виходить деревне вугілля у вигляді чорного порошку без запаху. Після цього воно «активується» за допомогою спеціального процесу, під час якого в частинках вугілля утворюється пориста структура з безліччю отворів і щілин.

Вона збільшує площу поверхні й доступних місць зв’язування для адсорбції. Активоване вугілля часто комбінують із сорбітом (речовиною, що стимулює роботу кишківника, як проносне), щоб скоротити час проходження через систему і зменшити ймовірність закрепу. Однак, щоб уникнути побічних ефектів, сорбіт не призначають із кожною дозою сорбенту.

 

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини