Найдорожча втрата після “Москви”: у скільки Forbes оцінив збитий російський літак А-50

Літак радіолокаційного виявлення А-50 збили над Азовським морем увечері 14 січня. Спершу про цю ймовірність повідомила низка телеграм-каналів, утім, інформація потребувала підтвердження з офіційних джерел.

Головнокомандувач Валерій Залужний удень 15 січня написав, що А-50 та Іл-22 справді знищено. Він подякував Повітряним силам “за чудово сплановану та проведену операцію в Приазов’ї”. На Іл-22 був повітряний командний пункт, – пише 24 канал.

За оцінкою Forbes, вартість базової версії А-50 становить 330 мільйонів доларів, модернізованої − близько 500 мільйонів доларів. Якщо літак знищено, це найдорожча втрата РФ після крейсера “Москва” (750 мільйонів доларів),
– написали вони.

У виданні зазначили, що літак-розвідник А-50 був вироблений в СРСР у 1978 – 1985 роках. Це цілий авіаційний радіолокаційний комплекс на базі Іл-76.

Удосконалені версії А-50 – це модернізовані варіанти А-50М і А-50У та експортні А-50І і А-50ЕІ.

330 мільйонів доларів – базова вартість А-50. Звісно, модернізовані версії значно дорожчі.

“У 2020 році Індія закупила в Росії два літаки А-50ЕІ на суму близько мільярд доларів. Тобто, за оцінкою Forbes, вартість одного експортного варіанта літака А-50 складає близько 500 мільйонів доларів“, – підрахували медійники.

14 січня, тобто одразу в день ураження, почали говорити про те, що в Росії дуже мало цих літаків і ще менше людей, які вміють на них працювати.

“Загалом у Росії 16 літаків А-50 різних конфігурацій. У 2014-му вона почала розробляти нову версію – А-100. Проте цю програму було заблоковано західними санкціями у сфері авіації й електроніки. Ймовірно, Росія більше не може виготовляти або модернізувати ці авіаційні комплекси“, – пише Forbes.

Була інформація про те, що такий літак-розвідник раніше вже вражали – на аеродромі в Білорусі 26 лютого 2023 року. Це сталося на військовому аеродромі Мачулищі.

Тоді партизанська диверсія зачепила А-50У. Вибухи пошкодили передню й центральну частини літака, авіоніку та радіолокаційну антену.

Було пошкоджено найсучаснішу версію авіаційного комплексу А-50У, в якому встановлено новий радіотехнічний комплекс із покращеними параметрами виявлення низькополітних та малопомітних повітряних цілей. Вартість літака-розвідника в конфігурації А-50У може навіть перевищувати експортний варіант А-50ЕІ, – зазначили журналісти.

Тоді Україна офіційно не прокоментувала пошкодження, але Юрій Ігнат говорив, що має свої джерела, тож довіряє такій інформації.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини