Лелеки досі не відлетіли з Львівщини: орнітологиня пояснює чому

За народними віруваннями лелеки, чи як на Львівщині кажуть бузьки, відлітають у вирій на свято Спаса, 19 серпня. Але маємо вже кінець місяця, а птахи і досі не відлетіли. У соцмережах обговорюють з чим це пов’язано. Одні припускають, що зі зміною клімату, інші прогнозують довгу теплу осінь, а дехто жартує, що можливо, то зі зміною церковного календаря, бо дати свят зміщуються, ото й птахи щось наплутали.

Орнітологиня Ганна Кузьо розповіла LVIV.MEDIA про міграцію лелек та чи варто робити прогнози погоди, орієнтуючись на поведінку птахів.

«Народні твердження про те, що лелеки білі 19 березня прилітають, а 19 серпня відлітають не є науково обгрунтованими. Процес міграції відбувається не протягом одного дня, а є дуже розтягненим в часі. Інколи перельоти птахів тривають декілька місяців. Лелеки відлітають від початку серпня і аж десь до кінця вересня, а поодинокі птахи можуть залишатися зимувати. Пік міграції припадає на дві останні декади серпня», — зазначає орнітологиня.

За словами Ганни Кузьо, під час міграції птахи орієнтуються на тривалість світлового дня це і запускає процес гормональних змін в їхньому організмі та тяжіння кудись рухатися.

«Можна почути багато «передбачень», мовляв, буде рання осінь і холодна зима, «птахи віщують». Ні, кожного року лелеки так відлітають.Спочатку вони гуртуються. Ті лелеки, які живуть неподалік, групуються у невеликі зграї і чим далі на південь, тим більші зграї можна спостерігати, а ближче до Африки, у зграях може налічуватись до кілька тисяч птахів».

Як зазначає фахівчиня, з кожним роком все частіше окремі птахи або й невеликі групи залишаються зимувати. Науковці прогнозують, що з часом ще більше лелек будуть залишатися в Україні.

«Зараз є неоднаразові спостереження, що птахи залишаються зимувати, якщо вони залишилися, значить є для того умови і якщо люди їх привчають тим, що нерідко підгодовують, то це є одним із факторів, що їх привязує».

Орнітологиня наголошує, що без потреби підгодівлею птахів займатися не варто, бо птах, який міг би полетіти кудись південніше, затримається, а коли раптово вдарять сильні морози, може постраждати. Тут потрібен індивідуальний підхід. Якщо лелека десь крутиться день-два, то краще хай сам дає собі раду. Якщо ж птах залишився на зиму в якомусь певному місці, можна влаштувати пункт підгодівлі.

От кілька порад як допомогти лелекам, які залишаться, пережити зиму:

  • Якщо ви знаєте місце, де зупинилися лелеки, не треба здіймати довкола нього галас і приваблювати туди велику кількість людей.
  • Птахам потрібен спокій, бо коли вони стоять, то менше витрачають енергії. Кожен наступний їх політ і здіймання в небо, це витрата енергії, а це небезпечно для їх життя.
  • Якщо ж ви бажаєте і можете допомогти — краще облаштуйте для них годівничку. Підходити до лелек на відстань ближче ніж 20-30 м не бажано.
  • На цій відстані можна розкласти на снігу, чи розчищеній галявині, сіно, солому чи гілки і викладати на них їжу для птахів.
  • Основний корм лелек — це комахи, риба, земноводні, гризуни. Рослинну їжу ці птахи не вживають! Тому зерно, хліб, варену картоплю та ці птахи їсти інколи й будуть, але користі це їм не принесе. Лелек слід годувати рибою, м’ясом або яйцями. Риба може бути морська чи прісноводна, але категорично не солена.
  • Лелека не вміє жувати їжу, він ковтає цілим куском, тому вся підготовлена для нього їжа повинна бути подрібнена. М’ясо може бути у вигляді відходів: курячі голови, тельбухи та ін.
  • Якщо ж птахи зовсім ослабли і не реагують на рухи людей, їх слід забрати, відігріти і підгодовувати, тимчасово розмістивши в господарських будівлях разом із домашніми тваринами.
Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини