“Це буде боляче, але більше не повториться”: експерт пояснив, чому необхідно ввести ринкову ціну на електроенергію (відео)

Просто підвищувати тариф на електроенергію в Україні немає сенсу, треба проводити загальну реформу, у рамках якої ввести ринкову ціну на світло. Наразі всі регуляції у сфері енергоринку є “не мудрими і неправильними”, вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

“У заборгованості на ринку люди невинні насправді, населення невинне. Але через те, що немудро і неправильно влаштовані регуляції, на ринку електроенергії постійно зростають борги перехресно всіх і всім. Треба змінювати саму модель”, – зауважив експерт для OBOZ.UA.

Саме при зміні моделі треба вводити ринкову ціну електроенергії для людей.

“Об’єктивно я не бачу іншого шляху, і ми до цього дійдемо. Питання тільки, ми будемо різати хвоста невеликими дольками, чи один раз переведемо ситуацію. Да, це буде доволі боляче. Але буде один раз і більше не повториться”, – вважає Харченко.

Тариф на світло повинен мати “абсолютно прозору, чітку і автоматично працюючу систему підтримки” тих, хто не здатен платити за ринковими цінами.

“Для цих людей має абсолютно чітко працювати система підтримки, адресного субсидування. Так, щоб їм не доводилось стояти в принизливих чергах і доводити, що вони не верблюди”, – сказав експерт.

Наразі, як слушно додав Харченко, ціни на світло складаються “несправедливо, нечесно і неправильно” – наприклад, однаково “для будинків по 600 метрів з басейнами і саунами, і для квартири в старому будинку”. Саме тому просто підвищувати тариф для населення немає сенсу, бо всі ці викривлення залишаться.

Харченко пропонує на півроку, або можливо, до кінця наступного опалювального сезону оголосити про збереження поточної ситуації. За цей час треба приготувати нову тарифну модель, і докладно розповісти всім, як вона буде працювати, і як буде захищати тих, хто потребує захисту.

“На мій погляд, це єдиний здоровий шлях, якщо ми хочемо відновити електроенергетику, і якщо ми хочемо мати електрику постійно і цілодобово. Бо якщо зберігати систему, яка діє сьогодні, повірте, ми будемо просто звикати до відсутності світла”, – впевнений експерт.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини