Цікаві факти про головного античного бога – Зевса

Зевс – це бог усіх богів, батько небесний. Він Єдиний, Істинний Бог, творець усього сущого на землі. Таке язичницьке уявлення про нього. Йому підкоряються небеса, грім і блискавка. У міфах стародавньої Греції Зевс мешкає на Олімпі.

Його уособлюють із вогнем, що карає грішників, з ефіром, що дарує чудеса, з енергією космосу і вселенським всевидящим оком. Його ім’я приносить успіх і процвітання, означає міць і силу. Тому воно використовується досі в багатьох сферах життя. У соцмережі Ten Chan Зевс – це штучний інтелект, що визначає унікальність контенту. Деякі спортивні бренди починаються з цього імені.

Ким був Зевс в міфології

Зевс визнається не тільки повелителем богів і божественною силою, що карає, а й покровителем громадського порядку, захисником скривджених і тих, хто молиться. Він оберігає сімейні узи і домашнє вогнище, зберігає звичаї і традиції.

Зевс є третім сином Кроноса і Реї – титанів другого божественного покоління за версією міфів і легенд. Аїд, Гестія, Деметра і Посейдон – його кровні брати і сестри. У дружини він обирає богиню Геру, теж рідну сестру. Зевс перетворюється на зозулю, яка пурхає біля юної обраниці. Та з радістю та сміхом ловить пташку. Так і починається їхнє взаємне кохання, як стверджує Гомер. Шлюб залишається таємним протягом 300 років. Завдяки цьому союзу з’являються діти: Арес – бог війни, Гефест – бог вогню і Геба – богиня юності.

Першою дружиною Зевса вважають Метіду – божественну діву мудрості. Вона ж його двоюрідна сестра. Щоб уникнути народження сина від неї, який за передбаченнями повинен перевершити батька, Зевс присипляє вагітну дружину і проковтує. Через деякий час з його голови народжується дочка Афіна, а Метіда залишається всередині підступного бога і стає порадницею в поняттях добра і зла.

Феміда, друга дружина Зевса, нагороджує його потомством Ор – це Евномія, Дік і Ейрен. Вони відповідають за порядок у природі. Їхня стихія – пори року.

Свою третю дружину Геру Зевс хоче проміняти на Фетіду, але його зупиняє пророцтво, що син від неї буде сильнішим за батька. Крім законних дружин, Зевс славний своїми численними коханими, які теж дарують йому потомство.

З незапам’ятних часів Зевс править і надземним царством, і підземним. Але потім він із братами Посейдоном і Аїдом розділяють кермо влади за жеребом. Зевс забирає небо, Посейдон – морські глибини, Аїд – царство мертвих.

Посейдон, Афіна й Аполлон роблять спроби повалення Зевса. Заковують його, сонного, і хочуть відправити в Тартар. Але на допомогу приходить Фетіда. Тоді змовники сподіваються на фатальне пророцтво про сина Фетіди. Але й цього вдається уникнути Зевсу.

Популярність Зевса у світі

Зевса шанують, мабуть, у всіх куточках землі. Вдячні жителі міста Олімпія на честь улюбленого бога 450 року до н. е. споруджують храм і колосальну статую громовержцю, яку створюють із золота, дерева і слонової кістки. На честь нього будують легендарний священний гай Алтіс, що складається з храмово-культових споруд, спортивних конструкцій і будинків. Тут відбуваються змагання в період олімпійських ігор. І тут же живуть атлети та гості.

Другий храм, з’являється в Афінах із пентелійського мармуру, на місці, де поклоняються міфічному Девкаліону, якого вважають праотцем народів Греції. В Акраганті теж розпочинають будівництво храму Зевсу, де колони складаються з чоловічих фігур, що підтримують поперечину, висотою 8,2 метра. На Сицилії в місті Агрідженто в цей же час зводиться храм Зевсу, але будівництво не закінчується через наступ карфагенян на місто Акрагас.

Наразі всі ці храми зруйновані. Нещодавно в Туреччині під час розкопок знайдено фрагменти колон і статуй, які доводять, що і тут, у стародавньому Метрополісі, руїни присвячені культу Зевса.

Тенденції останніх років показують, що образ Зевса знову набуває популярності. Наприклад, у сучасній Греції інтенсивно популяризується Зевс та інші боги.

Символами Зевса заведено вважати двокінцеву блискавку, щит, скіпетр і двосторонню сокиру (лабрис). Серед тварин – орла, лебедя і бика, в яких бог перевтілюється в хвилини спокушання тієї чи іншої коханої. Згідно з міфами стародавньої Греції. Іноді це колісниця, запряжена орлами.

Де використовують ім’я Zeus у сучасній культурі

Сучасний світ не готовий віддавати забуттю ім’я бога-громовержця. І зараз воно у всіх на слуху. Крім назв магазинів спортивного одягу та взуття, фірм, програм і ботів, з’являються всілякі ігри, де хтось має ім’я Zeus. Сайт https://whoiszeus.com.ua/ детально описав особливості персонажа, використання його імені по всьому світу.

Наприклад, ігри:

  • Данило Тесленко – професійний гравець у CS:GO. Є чемпіоном турніру Major (у складі Gambit Esports) у 2017 році. В останні роки стає медійним обличчям – Zeus. Записує безліч навчальних відео, а також ролики з ЛАН-турнірів. Відкриває свою “кіберспортивну школу”. Є капітаном команди Natus Vincere. Багаторазовий чемпіон світу в складі “Народжених перемагати”.
  • Комп’ютерна гра Zeus: Master of Olympus 2000 року в жанрі містобудівного симулятора стародавнього світу. Гравці вчаться керувати економікою, постійно захищають свої володіння від навал монстрів, розлючених богів і вторгнення озброєної армії. При цьому необхідно стежити, що видобуток ресурсів для життєзабезпечення жителів відповідає нормі.
  • Zeus + Poseidon 2005 року випуску за мотивами популярних грецьких міфів. Гравцеві доведеться прокачати власний інтелект, щоб створити правильний план дій для розширення свого поселення до значних розмірів.

Фільми:

  1. Zeus. Португалія, Алжир, Франція. 2017 рік. Фільм про Мануеля Гомеша, який виріс у Португалії і волею долі стає її президентом під час підйому фашизму. У найвідповідальніший момент він йде у відставку і опиняється на вантажному судні “Зевс”. На борту він єдиний пасажир.
  2. Zeus and Roxanne. 1997 рік. Террі Барнетт живе біля океану з маленьким сином і смішним псом на прізвисько Зевс. Зевс постійно пустує і тому не подобається сусідці Мері Бет. Одного разу Зевс опиняється на борту її судна і падає у воду, де можуть бути акули! Рятує його добрий дельфін Роксанна. Вони стають друзями.
  3. Zeus i Hera. Короткометражний. У прокаті з лютого 2022 року.
  4. Тор 4: Любов і грім. Зевса грає Рассел Кроу.
  5. У серіалі “Надприродне” Джон Новак грає роль язичницького бога Зевса в епізоді “Згадуючи титанів”.
Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини