Спікер парламенту Киргизстану закликав терміново змінити радянські назви районів Бішкека. У Держдумі відповіли погрозами

Спікер парламенту Киргизстану (Жогорку Кенеш) Нурланбек Шакієв 25 листопада на засіданні Народного курултаю закликав терміново перейменувати чотири райони столиці країни Бішкека – Першотравневий, Свердловський, Жовтневий і Ленінський.

Про це повідомляє Kloop, – пише інтернет-видання “Гордон“.

Як зазначило видання, ідеться про радянські назви районів. Політик пов’язав перейменування з необхідністю знати киргизьку мову.

“Знати іноземну мову не соромно, соромно не знати киргизької мови. У нашій країні, на жаль, назви багатьох земель і водойм іншомовні. Ми маємо терміново перейменувати все киргизькою мовою. Серед них – чотири райони нашої столиці Бішкека”, – наголосив він.

ЗМІ наголошує, що це не перша пропозиція перейменувати райони столиці. Раніше з такою ініціативою виступав депутат міської ради Бішкека Таалайбек Усубалієв. Він пропонував провести перейменування, “з огляду на національну ідеологію”. Радянські назви, на думку депутата, “морально застаріли й перестали виконувати свою історичну місію”.

У Держдумі РФ визнали заяву спікера парламенту Киргизстану одним із кроків, щоб “видавити російську мову”. Таку заяву в ефірі радіостанції “Говорит Москва” 25 листопада зробила перша заступниця голови комітету Держдуми з міжнародних справ Світлана Журова.

“Це не так просто все. Це перші маленькі кроки, щоб у підсумку видавити повністю російську мову. Я в цьому жодної секунди не сумніваюся. Напевно, з нашого боку будуть поки, напевно, прохання цього не робити, бо це, безперечно, порушить права російських людей у Киргизії, багато з яких там проживають. Наш зв’язок через це губитиметься. А потім наступний етап – школи, а потім ще якийсь, і буде, як у Грузії, коли молодь, на жаль, практично не розмовляє російською мовою. Ми знаємо, що і в Україні теж із цього починалося. Захист, здавалося б, національної державної мови, але водночас, щоб люди потихеньку розуміли, що вони більше російською не говоритимуть”, – обурилася вона.

Журова вважає, що про це, “можливо, поінформують” президента РФ Володимира Путіна і той “трохи зробить якесь зауваження” президенту Киргизстану Садиру Жапарову.

Депутат від КПРФ Олександр Ющенко в бесіді з “Газетой.Ru” назвав “плювком у радянське минуле” пропозицію перейменувати райони Бішкека.

На його думку, Киргистан як економічно сильна і самостійна республіка відбувся “загалом у складі Радянського Союзу” і потенціал країни “за великим рахунком, радянський”.

Депутатка Жогорку Кенеш Каміла Талієва на обурення в російській Держдумі відповіла, що питання перейменувань – внутрішня справа Киргизстану, додає Kaktus.media.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини