Ліні Костенко вручили найвищу нагороду Франції — Орден Почесного легіону

Поетеса зізналася, що для неї це повна несподіванка, оскільки її творчість належить до «всесвітньо невідомої літератури».

Посол Франції Етьєн де Понсен вручив українській поетесі Ліні Костенко Орден Почесного легіону. Про це повідомляє «Укрінформ».

Ліна Костенко
Ліна Костенко

Урочиста церемонія нагородження відбулась у посольстві Франції в Україні у четвер, 14 липня,

«Для мене велика честь вручити Орден Почесного легіону видатній українській поетесі та письменниці Ліні Костенко 14 липня, у день нашого Національного свята. Коли я зробив офіційну пропозицію президентові Республіки представити пані Ліну Костенко до високої нагороди, я не міг собі уявити, що це нагородження відбудеться під час війни. Але у контексті російської агресії, жертвою якої стала Україна, вручення цієї нагороди стає ще вагомішим», — сказав посол Франції.

Звертаючись до Ліни Костенко, він сказав, що її життявий шлях позначений «рішучістю, сміливістю і прагненням свободи».

«Ваша громадянська активність завжди була однією з ваших визначальних рис поруч з вашим величезним талантом поетеси та письменниці, але саме вашу мужність, вашу рішучість і громадянську позицію ми хочемо сьогодні відзначити», — наголосив дипломат.

Ліна Костенко сказала, що нагородження Орденом Почесного легіону стало для неї абсолютною несподіванкою, оскільки, за її словами, вона належить до «всесвітньо невідомої літератури».

«Орден Почесного легіону — це лицарський орден і отримати його — це велика честь… Я відмовляюсь від усіх звань і політичної біжутерії, але цей орден приймаю з великою вдячністю і присвячую його нашим воїнам, бо то є наш найпочесніший Легіон», — сказала поетеса.

З вітальними словами до Ліни Костенко звернувся міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, міський голова Віталій Кличко.

«Пишаюся тим, що маємо честь жити з Вами в один час», — зазначив міністр у своєму дописі.

«Для мене Ліна Василівна — уособлення духу і гідності українського народу. Людина, яка ніколи не ламалася під часи і обставини, не зраджувала свої принципи. Її творчість надихала і надихає українців боротися за свободу і ніколи не опускати рук. Це дуже важливо!», — підкреслив Віталій Кличко.

З-поміж українців цієї відзнаки, зокрема, були удостоєні президент Українського католицького університету Борис Гудзяк, український філософ Мирослав Попович, перший міністр закордонних справ незалежної України Анатолій Зленко та інші.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини