Україна та ЄС підписали угоду про єдиний авіапростір

Україна та Євросоюз 12 жовтня підписали угоду про спільний авіаційний простір.

Це сталося на саміті Україна – ЄС у Києві, – пише Zaxid.net.

Церемонія підписання відбулася в присутності президента України Володимира Зеленського, глави Європейської ради Шарля Мішеля та президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн. Угоду підписали прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, посол Словенії в Україні Томаж Менцін та віце-президент Єврокомісії Жозеп Боррель.

Документ ще мають ратифікувати кожна держава-член ЄС та Україна. Однак поки це відбуватиметься, угода може набути чинності на тимчасовій основі.

Угода знімає авіаційні обмеження України у ЄС та прив’язує її до внутрішнього авіаційного ринку Союзу. Для цього в Україні мають запровадити авіаційні стандарти та правила Євросоюзу.

Така домовленість допоможе стимулювати розвиток конкуренції на ринку авіаперевезень, а це своєю чергою сприятиме зниженню ціни на квитки. Крім того, завдяки цьому нововведенню права українських авіапасажирів захищатимуть так само як у ЄС.

До слова, у Києві 12 жовтня проходить двадцять третій Саміт Україна — Європейський Союз за участю президента Володимира Зеленського та керівництва ЄС.У межах саміту запланували підписати низку важливих угод.

Окрім угоди про відрите небо, також планують підписати договір про асоціацію України з європейською програмою фінансування досліджень та інновацій Horizon Europe і з програмою Creative Europe. А ще на саміті планують оголосити про підтримку Євросоюзу, що має залучити мільярдні інвестиції в Україну.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини