Великдень у Шевченківському гаю: без масових заходів, але з відвідувачами та законною капличкою

Цьогорічне свято Воскресіння Христового для найпопулярнішої весняної локації міста ознаменоване двома радісними подіями: Львівщина вийшла з червоної зони, що дозволяє музею приймати усіх охочих, і завершився конфлікт навколо каплички біля Свято-Іванівської лаври. Відтак на місці нелегальної будови встановлено законну тимчасову споруду для молитви.

Про це у коментарі для “Еспресо.Захід” розповів в. о директора Музею народної архітектури і побуту Сергій Ципишев.

Нагадаємо, інцидент виник через спорудження представниками Свято-Іванівської Лаври літньої каплиці. Вони, маючи дозвіл на перенесення невеличкої споруди з іншої частини Лаври, вирішили збудувати нову капітальну споруду. Конфліктну ситуацію між адміністрацією Музею та духовенством, вдалося залагодити лише за посередництвом міської влади те отців-студитів.

У результаті отці таки отримають капличку, а музей – відсутність незаконних будов та впорядковану територію. На місці незаконної будови буде встановлено капличку, яку в монастирі було споруджено ще у 2015 році, і дозвіл на встановлення якої Музей надав у липні минулого року.

“Вона стояла на подвір’ї монастиря, а зараз ми погодили її перенесення на те місце, де велося будівництво, яке ми зупинили. Отці ще в липні просили про це і ми, зважаючи на карантинні обставини, дозволили їм це. І так виходить, що ми зараз повернулись до первинного варіанту домовленості та реалізували його.

Її вже перенесли. Ми допомогли монахам вирівняти територію, яка була поруйнована важкою технікою при попередньому будівництві. Зараз засіяли свіжу траву і чекаємо поки вона підросте. То ж, хоч капличку вже облаштовують для служб, проте ще до Великодня напевне не буде можливості там правити літургію”, – розповів в. о директора Сергій Ципишев.

Також керівник музею розповів про те, як працюватиме установа не Великодні свята:

“Цього року ми не проводимо ніяких масових заходів, але відкриємось для відвідувачів. Будемо слідкувати, щоби не було великого скупчення людей. В разі виникнення інцидентів, будемо роз’яснювати правила поведінки. Також у дотриманні порядку та карантинних заходів нам помагатимуть патрулі поліції”.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини