“Ми плакали, коли дізналися результат” – реакція Go_A на перемогу в Нацвідобрі Євробачення

Життя скромних чотирьох музикантів розвернулося на 180 градусів. Гурт з автентичним вокалом та якісним саундом був відомий у вузькому колі любителів українського фольку.

Результат пошуку зображень за запитом Go_A
Колектив успішно мандрував фестивалями та не замірювався на світову славу. Лише одного разу прихильники запитали “А чому ви не подаєтесь на Національний відбір Євробачення?”.

Джерело: Український інтерес

І от, з такої немовби невеличкої афери все розпочалося. У Нідерландське місто Роттердам завойовувати прихильність усього світу на Євробаченні 2020 від України поїде електрофольковий гурт Go_A. Таке спільне, а, головне, синхронне рішення винесли цієї суботи, 22 лютого, глядачі прямих етерів національного відбору та журі. По максимальній оцінці від українців та суддівської трійки отримала українськомовна пісня “Соловей”. Варто зазначити, що за 15 років участі нашої країни в цьому конкурсі виключно українською на міжнародній арені заспівають вперше.

Результат пошуку зображень за запитом Go_A

Трек розповідає про кохання дівчини Катерини до хлопця з російським іменем Ваня. Хейтери, не дуже вислухуючись у слова, вже встигли звинуватити гурт в усіх гріхах світу. Дехто з прихильників, які уважно слухали пісню розповідають, що “Ванюша” – не українець і пісня про негідника – шевченківського “москаля”. За сюжетом, хлопець хоче любитись із українкою таємно, щоб не знала мама, чим її кривдить. Авторка слів, вокаліста Катерина Павленко, розповідає, що частково взяла цей сюжет із народної пісні, проте текст представлено композиції авторський, адже вимога конкурсу – лише оригінальна пісня. Автори кажуть, що кожен слухач може вирішити сам для себе про що пісня: “У тексті є декілька “пасхалок”, що зрозуміють люди, які добре знайомі з нашою культурою та фольклором”.

Із Пророком української нації цей колектив поєднує не лише можливий зв’язок з поемою “Катерина”, а ще й майже цілковитий тезка. Засновник і лідер колективу – мультиінструменталіст Тарас Шевченко (проте не Григорович). Вокаліста – Катерина Павленко разом зі своїм українським автентичним голосом в гурті з дня заснування. Загалом склад колективу змінювався 14 разів. Зараз до Go_A входить лише чотири людини, окрім Тараса й Катерини – це ще гітарист Іван Григоряк та сопілкар Ігор Діденчук.

Автори переможного треку розповідають, що попри те, що їхній музичний твір нагадує народну пісню – музику створювали вони з нуля, не беручи за основу жодну народну пісню.

Результат пошуку зображень за запитом Go_A

Засновник гурту каже, що не очікував перемогти в конкурсі, адже українські букмекери пророкували їм передостаннє місце в Нацвідборі. Тому результати голосування заскочили колектив зненацька, емоційну хвилю щастя було важко контролювати: “Я ніколи не розумів, чому люди в момент радості плачуть. Але ми плакали, коли дізналися результат. Я плакав, як дитина. У фіналі ми не виходили перемагати, ми хотіли показати себе гідно. Ми й не думали про перемогу, про неї ми, звісно ж, мріяли. Але нас дуже надихнули коментарі з Європи. Дуже багато писали, що ми маємо виграти. Коли почули оцінки від журі, у нас був шок, але ще більший шок був, коли ми дізнались як проголосували глядачі. Сім років тобі кажуть, що ти неформат, а потім отримати такий результат. Це відчуття, що ніби зараз задзвонить будильник і все це сон. У такі моменти починаєш вірити, що може десь насправді є справедливість. Бо гурт без піарників, без менеджерів, без купи грошей і тут така ситуація. Ми хочемо показати всій Європі українську музику, щоб після цього й у нас в країні до свого фольклору почали краще ставитись. Хочеться, щоб усі нарешті зрозуміли, що наш фольклор – це велика спадщина, яка має дуже велику вагу і цього не треба цуратися, а цим треба пишатись”, – резюмує лідер гурту.

31-річна фольклористка Катерина Павленко народилася на Чернігівщині. Свого часу досліджувала фольклор лівобережної Київщини. Окрім участі в гурті, Катя займається власним вокальним проєктом Monokate та є керівницею хору ветеранів на Київщині. За її каденції хор здобув звання народного. Як дізналася результати відбору – у прямому включені одразу почала плакати.

“Матеріал, з яким ми їдемо на Євробачення має потенціал показати нашу українську культуру з боку автентичності та ідентичності”, – зазначає Катерина.

Ще один учасник гурту – уродженець Буковини Іван Григоряк – гітарист із великим попитом, оскільки за свою кар’єру встиг грати в 11 гуртах, серед них – “Тінь Сонця” та “Колір Ночі”.

А волиняка-сопілкар Ігор Діденчук вміє грати не лише на сопілці, а й володіє 30 музичними інструментами – у більшості це теж українські народні духові інструменти та духові інструменти інших народів. Окрім гурту Go_A є учасником репколективу “Калуш”. Ще працює в театрі “Берегиня” та співає в ансамблі “Кралиця” керівником якого є професор Іван Григорович Сінельніков.

“Я дуже щасливий, що українська народна пісня представлятиме Україну в Європі. І також щасливий, що звуки сопілки звучатимуть у Європі”, – ділиться Ігор Діденчук.

Ось таке доленосне рішення для чотирьох музикантів з різних куточків країни ухвалили судді та глядачі цієї суботи. Але вже в середині травня ми побачимо, чи буде це рішення доленосне для країни. Чи вдасться привезти перемогу для українців втретє, або ж просто – достойно представити нашу пісню світу.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини