Пампушки терті (не пісні) від пані Стефи

Ну, шо я вам скажу… Я не планувала писати про пампухи, бо цього року їх не смажитиму (бо ремонт, всіляке таке). І якби не одна коліжанка, якій відмовляти не можна, то я би певно і не написала. Тому всі швиденько бажайте Соломії здоров’я і читайте перепис на пампушки терті – прості і смачні, але не пісні.

“Терті” – тому що розтираємо масло, цукор і жовтки. Дуже подібно як в маківнику.

1 кг муки
палочка дріжджів (100 гр)
півлітри молока
півпачки масла
150-200 грам цукру (залежить чи хочете солодші чи прісніші)
пів чайної ложечки солі
пів келішка горілки або 2 ложки спирту
8-10 жовтків (або 8 жовтків і 2 цілих яйця)
ванільний цукор, стерта цедра цитрини чи помаранча

  1. Розтерти масло з цукром до білого, потім додавати по одному жовтку і втирати щоб цукор розчинився, додати туди ванільний цукор і цедру
  2. Дріжджі розвести теплим молоком , дати ложку цукру і кілька ложок муки – дати розчинитися
  3. Пересіяти муку в велику миску, як розчина забродить – влити її в муку.

Сполучити 1 + 2 + 3 -> в миску з мукою додати розчину і терті жовтки з цукром, посолити, додати горілку і вимісити тісто. Має вийти м’яким але відставати від рук.

Поставити миску з тістом в тепле місце щоб росло, накрити рушником. Ходити на пальчиках

Я роблю пампушки так: розтачую шар тіста, потім вирізаю шклянкою кружальця, ставлю на середину начинку і накриваю другим кружальцем, і потім зліплюю по периметру. Або – розтачати пласт тіста – на половині розкласти “квадратно-гніздовим способом” начинку, наприклад вишеньки, накрити другою половиною тіста, і шклянкою повирізати пампушки.

Як підійде в 2 рази по об’єму – обім’яти і робити пампушки. Зроблені пампушки розкласти на стільниці, накрити і дати ще раз підрости, і аж тоді смажити.  Якщо не дати вирости – будуть засильно рости під час смаження і можуть тріскатися.

Перед смаженням здмухніть з кожної пампушки зайву муку, особливо знизу – тоді в баняку буде менше чому горіти.

Смажити пампушки треба в добре розігрітій олії (180*), але вогонь під банячком має бути невеликим. Банячок для смаження має бути досить широким і бажано з грубим дном, під дно добре поставити розсікач,  щоб нагрівання було рівномірне. В баняк з олією додати моркву, розрізану поздовж навпіл – вона забиратиме на себе всю сажу. Пампушків на один сеанс смаження має бути стільки, щоб вони вільно плавали і мали місце ще трішки вирости.

Опускати в олію пампушки треба тою стороною, що росла (верхньою), відразу накрити покришкою на 2-3 хвилинки, а як підсмажаться з одного боку, то відразу, перевернути і вже не накривати.

Посмажені пампушки виймати на тацю, застелену паперовими рушничками, щоб забрати зайву олію. Посмажені і вистуджені пампушки припудровуємо “цукром-пудром”

Найбільше я люблю пампушки з рожею або вишнею. Але колись мене частували пампушком з (увага!) бананом – і це божественно

Тому не бійтеся експериментувати.

Ну, і “правильні галицькі пампушки” мають білі пасочки на талії

Джерело: пані Стефа

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини