У Львові запровадять абонементи на паркування. Вшестеро дорожчі, ніж у Києві

ЛКП «Львівавтодор» розробило нові абонементи на паркування для водіїв, які планують запроваджувати у місті з 15 жовтня. Водії зможуть придбати абонементи на паркування у різних зонах від 800 грн до 3700 грн на місяць. Втім, уже зараз економічна доцільність таких абонементів, які виявились майже у шість разів дорожчими, ніж у Києві, викликає сумнів.

Як розповів ZAXID.NET начальник відділу з паркування ЛКП «Львівавтодор» Сергій Париляк, львів’янам планують запропонувати місячні, квартальні та піврічні абонементи на паркування.

Вартість місячного абонементу на паркування на будь-яких муніципальних паркінгах становитиме 3700 грн. Власники таких абонементів зможуть паркуватися без додаткової оплати на всіх міських паркінгах, в тому числі і на закритих – на вул. Валовій та навколо ринку «Вернісаж». Квартальний абонемент такого типу коштуватиме 7,5 тис. грн, а піврічний – 15 тис. грн.

Місячний абонемент на паркування у першій (центр міста, окрім закритих паркінгів) та другій зонах коштуватиме 2700 грн. Квартальний абонемент можна буде придбати за 6,5 тис. грн, а піврічний за 12 тис. грн.

Місячний абонемент на паркування лише у другій зоні (за межами центру) коштуватиме 800 грн (квартальний 2000 грн, піврічний – 4,5 тис. грн).

Абонементи виписуватимуть на конкретну машину і їх можна буде придбати в операторів на закритих паркінгах: біля «Вернісажу» та на вул. Валовій. Їх планують запровадити у місті наступного тижня, з 15 жовтня. До цього у місті діяли лише абонементи на паркування у першій зоні, місячна вартість яких становить 2,5 тис. грн.

Вартість абонементів на паркування у Львові виявилась у кілька разів вищою, ніж, скажімо, у Києві, де вартість найдорожчого місячного абонементу для всіх зон паркування становить 630 грн. Тому у Києві купівля абонементів на паркування має економічний сенс, адже таким чином дозволяє водіям, що постійно паркуються у центрі (10 грн/год), економити приблизно втричі.

Натомість у Львові економічна доцільність абонементів на паркування викликає сумнів, адже практично не дає економії.

Як пояснив  начальник відділу з паркування ЛКП «Львівавтодор» Сергій Париляк, ціну на абонементи формував «економічний відділ підприємства». У прес-службі «Львівавтодору» уточнили логіку ціноутворення – враховували годинні тарифи, які просто перемножили на середню кількість годин простою на паркінгу (9 годин та 21 робочий день відповідно).

Наприклад, вартість години на закритому паркінгу становить 20 грн. За 21 робочий день протягом 9 годин щодня водій заплатить за місцяць 3780 грн, а новий місячний абонемент коштує 3700 грн). Якщо ж ви паркуєтесь лише на відкритих паркінгах у центрі (15 грн/год), то заплатите за місяць 2835 грн, а абонемент коштує 2700 грн.

Очевидно, щоб хоч якось зацікавити водіїв у покупці абонементів, у «Львівавтодорі» пропонують до кожного придбаного абонементу подарувати місячний проїзний на електротранспорт (150 грн).

Як пояснили  у прес-службі Львівської міськради, комунальне (засноване міськрадою) підприємство «Львівавтодор» має право самостійно встановлювати вартість абонементів на паркування. Хоча рішення про підвищення вартості паркування у Львові, нагадаємо, у грудні минулого року затверджувалось голосуванням депутатів міськради.

Як відомо що наприкінці вересня вступив в дію закон, що передбачає фотофіксацію порушень правил паркування і несплату за стоянку на платних паркінгах. Тепер штрафувати порушників зможуть не лише поліцейські, а й інспектори з паркування.

Перші інспектори з паркування почнуть штрафувати власників неправильно припаркованих авто у Львові з 1 листопада, хоча поліція може робити це і тепер. Як розповідав  начальник управління безпеки Львова Юрій Діль, тепер легально припаркуватися у центрі міста можна буде фактично лише на платних паркінгах.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини