Третина українців мають намір емігрувати, з них 55% — молодь — дослідження КМІС

Кожен третій українець розглядає можливість виїхати з країни зараз чи за певних сприятливих обставин. З них 55% — молодь у віці від 18 до 29 років.

Про це свідчить дослідження Київського міжнародного інституту соціології на замовлення видання «Дзеркало тижня».

«З тих, хто має намір покинути Україну, 55% — молодь у віці від 18 до 29 років; 44 — від 30 до 39 років; 33% — 40—50-річні», — ідеться у дослідженні.

https://prolviv.com/wp-content/uploads/2018/01/2_0.jpg

Серед тих, хто готовий поїхати, 40% — люди з вищою освітою; 27,6 — із середньою спеціальною; 23,2 — із середньою і 17,8% — із неповною середньою освітою.

Як показало опитування КМІС, 53% з тих, хто вже має досвід роботи за кордоном, хочуть його повторити знову, а от 43% тих, що добували хліб на чужині, не хочуть повертатися до такого досвіду знову.

«Міжнародна організація з питань міграції зазначає, що серед вивчених нею країн південного сходу Європи українці становлять найбільшу частку трудових мігрантів із вищою освітою (дослідження 2016 р.). І саме в цьому бачать головну загрозу для України, яка стрімко втрачає освічених і досвідчених фахівців (інженерів, лікарів, фахівців ІТ-сектору, агрономів і викладачів)», — зазначає «Дзеркало тижня».

Зазначається, що 40% тих, хто планує виїхати, були за кордоном як туристи; 42 — побували в закордонних відрядженнях і 45,5% з тих, хто замислюється про те, щоб виїхати з України, — вчилися за кордоном.

«За прогнозами Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, якщо показники народжуваності, тривалості життя й міграції залишаться незмінними, то до 2050 року в Україні залишиться не більше ніж 32 млн жителів, при цьому частка громадян старших за 60 років зросте в півтора разу. І це з урахуванням тільки демографічного чинника, без міграційного убування», — зазначається в матеріалі.

Дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології з 21 листопада по 15 грудня 2017 р. Польовий етап тривав з 1 по 14 грудня 2017 р. Опитування проводилося у 110 населених пунктах в усіх областях України, крім Автономної Республіки Крим. У Донецькій та Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, підконтрольних Україні. У результаті польового етапу було зібрано 2039 анкет.

Джерело: hromadske.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини