Свинина з квашеними огірками від Пані Стефи

Вчорашній день приніс 2 враження: по перше, м’ясо страшенно подорожчало, і по друге: свинина з квашеними огірками – це чудесно. Не буду називати це “геніально”, але то лиш зі скромності.

Отже, як ви могли помітити, кілька днів тому я робила квашені огірочки, і це було добре. А ще на тижні я мала пізнавальну розмову з паном Сергієм Пожаром про біґос, і взагалі про тушкування м’яса в квасному середовищі.

Так отож. М’ясо + квашені огірочки = свинина з квашеними огірками.

Не впевнена, що зробила все правильно, але результат мені однозначно сподобався, тому спішуся поділитися з вами.


1 кг шинки
2 головки часничку
2 цибулі
5-6 невеликих квашених огірків
пів літри огіркового росолу
вода, мед, мука, сметана, кріп

Кавалок шинки в мене був такий, що аж просився розділити на 3 “пелюстки”. Їх я спочатку троха насмарувала оливковою олією і перцевим маринадом, а за годинку – обсмажила до рум’яності в пательні і склала в баняк.

Додала зубці часнику, цибулю пір’ями, залила все огірковим росолом, додала порізані четвертинками огірки і квашений часник з огірків, накрила покришкою і поставила тушкуватися десь на трошки більше ніж годину, час від часу перевертаючи.

Потім потицяла м’яско – воно було вже достатньо м’яким – тому я зробила підбивку з кількох ложок сметани, ложки запраженої муки, ложечки меду і води. Додала підбивку в банячок і дала помліти ще хвилин зо 20.

В самому кінці – додала досить багато дрібно посіченого кропу і вимкнула. За рахунок грубого і теплоємного глиняного банячка сос з кропом ще встиг закипіти, але не переваритися.

В результаті – соковите, ароматне, м’якеньке, пряне м’яско і багато підбивки до нього. Ідеально воно смакуватиме з молоденькою бараболею, або з якоюсь нейтральною кашою на зразок кус-кусу або пшеничної, або будь якої іншої, на ваш смак. Та й, навіть, з цілушкою хліба, щоб вимачати сос – буде пишно!

І ще прикінцева заувага – мій огірковий росіл був досить гострим (я давала пластівці перцю) – тому я додатково нічим не доправляла м’ясо. Навіть більше – сметанкову підбивку я зробила саме для пом’якшення гостроти. Тому якщо вирішите спробувати цей перепис – орієнтуйтеся на власний смак. Але, в будь якому випадку, таке м’яско дуже вартує уваги.

Джерело: Пані Стефа

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини