Різдвяне поліно

Бісквітний рулет «Різдвяне поліно» символізує незгорілу колоду зі святкового вогнища. У Франції та Італії до вибору різдвяної колоди підходили дуже відповідально. Глава сім’ї клав її у домашнє вогнище, поливав його олією, підігрітим вином, натирав сіллю і загадував найсокровенніші бажання. А вже до кінця XIX століття святкове поліно стало повністю їстівним.

Існує безліч рецептів приготування цього десерту. Традиційно на різдвяному поліні розташовують фігурки з шоколаду, безе, марципану, мармеладу і горіхів. Господині кажуть: чим більше десерт подібний на дерев’яний оригінал, тим більше щастя «Різдвяне поліно» принесе у дім.

Інгредієнти для різдвяного рулета


100 г борошна

200 г цукру

1 ч. ложка ванільного цукру

5 яєць

3 яєчні жовтки

250 г вершкового масла

100 г чорного шоколаду

2 ст. ложки розчинної кави.

Як приготувати «Різдвяне поліно»

Взяти 4 яйця, відокремити білки від жовтків. Білки відставити.

Жовтки збити з половиною цукру (100 г) і ванільним цукром. Вбити в цю суміш ціле яйце і ще раз збити. Поступово додати борошно, продовжуючи вимішувати тісто.

В окремій мисці збити 4 яєчних білки в міцну піну і акуратно ввести в тісто, не збиваючи, а перемішуючи ложкою чи лопаткою.

Прямокутне деко застелити пергаментним папером, змастити його маслом і присипати борошном.

Викласти тісто рівномірним шаром (приблизно 1 см) на деко і випікати в попередньо розігрітій до 200 градусів духовці 10 хвилин.

Готовий бісквіт вийняти з духовки, накрити вологим рушником на 5-10 хвилин. Акуратно відокремити від пергаменту, знову накрити тим самим рушником і обережно (разом із рушником) скрутити в рулет.

У каструльці на мінімальному вогні розтопити решту (100 г) цукру, додавши 1-2 ч. ложки води, і зварити густий сироп.

У глибокій посудині збити яєчні жовтки. Продовжуючи збивати, тонкою цівкою влити до них сироп. Додати дуже м’яке вершкове масло і ще раз ретельно збити.

Розтопити шоколад на водяній бані або в мікрохвильовій печі.

Приготований раніше крем розділити на дві частини. В одну частину додати розчинну каву і перемішати, а в другу – розтоплений шоколад. Обидва креми повинні вийти досить густими. Якщо консистенція рідкувата, можна поставити на 20-30 хв. у холодильник, щоб масло трохи затверділо.

Бісквіт розпластати, намазати рівним шаром кавовий крем і дуже обережно скрутити в рулет. Не обов’язково скручувати щільно. Верх та краї змастити товстим шаром шоколадного крему і зробити рельєфні смужки, що імітують фактуру кори дерева.

Поставити в холодильник до повного застигання крему. Перед подачею прикрасити в різдвяній тематиці.

Джерело: jisty.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини