Без міцного спиртного та тортів: секрети Новорічного столу-2018

2018-й уже на носі, а ви ще не встигли вирішити усі нагальні справи, зібрати валізу в довгоочікувану відпустку чи встановити ялинку вдома? Ми починаємо маленький must-have list, в якому розкажемо, як потішити добродія наступного року – а це Жовтий Земляний Собака. У чому зустрічати, чим частувати на новорічному застіллі та як прикрасити домівку – про все це в особливій святковій серії 5.UA

Святковий стіл – чи не головне питання для кожної поважної господині. І добре, якщо резерв у ресторані чекає чи ви неспішно збираєтеся до салону, аби потім попрямувати на звану вечерю. А якщо на цю вечерю друзів та рідних покликали саме ви? Як догодити гостям із різними смаками, здивувати друзів та на один вечір забути про традиційні “олів’є” й “наполеон”? Зрештою, як не зіпсувати святковий стіл – з’ясовуймо разом.

Що порадить Жовтий Собака

Страви мають бути різноманітними та обов’язково – ситними. Основне, про що вельми непокоїться майбутній добродій року, – м’ясне. І тут ви можете обирати те, що більше припадає до душі: приготувати м’ясні рулетики чи заливне, прикрасити стіл запашною нарізкою, запекти курку або навіть поласувати соковитим стейком, шашликом, пікантними реберцями чи крильцями. Усе це оцінять як гості свята, так і володар 2018-го. Будьте певні!

Презентація страв: велика миска чи порційна подача

І хоча символ року невибагливий до оформлення страв, усе ж радимо у Новорічну ніч пофантазувати й вигадати щось особливе. Так, останні віяння кулінарної моди радять надихнутися архітектурними формами та геометрією. “Дизайн” страв має транслювати витонченість із натяком на мистецтво. Відтак, радимо забути про великі тарілки й віддати перевагу маленьким порціям, тонким лініям та охайній формі. І не забуваймо про симетрію у презентації страв.

М’ясо ідеально поєднується з овочами, тому салати обов’язково мають з’явитися на вашому столі. При цьому, фруктові салати також у пошані в цю ніч. Забігаючи наперед, натякнемо: торт із важким масляним кремом прибережіть до дня народження, а у новорічну ніч бажано не лише поїсти, а й сили на святкування лишити.

А що на десерт?

Після нелегкої для вашого шлунка вечері обов’язково справа дійде і до кави із солоденьким. Ну а як настрій буде “зовсім не кавовий”, то і з шампанським тістечка не загубляться на святковому столі. Але вже потім, подужавши пару-трійку салатів із майонезом, свиний стейк, грибний жульєн, кілька келихів “горючого” та звісно ж улюблений медовик, шлунок підкаже: щось таки було зайвим. А от уникнути цього дуже просто: принаймні десерту лишіть ніжність та легкість. Гості будуть вам безмежно вдячні.

Тому найкращим варіантом буде вершкова панна-котта, вишукана крем-карамель або ягідний мусс. Якщо для дівчаток такі десерти – привід порадіти та з’їсти протягом ночі зайву курячу ніжку у паніровці, то чоловікам часом хочеться солоденького, але обов’язково – із тістом та кремом. У такому разі радимо звернути увагу на профітролі (достатньо прості у приготуванні), вироби з листкового, прісного або пісочного тіста. Доповнити їх допоможуть фруктові джеми, мед, згущене молоко або лимонний курд. Не зайвими на столі будуть також пряники, печиво і різноманітні цукерки.

А що у склянках?

Про обмеження щодо вмісту бокалів у Новий рік не може бути й мови, однак пильність таки треба зберігати. Жовтий Собака не надто шанує сильно сп’янілих людей. Тому алкоголь, та ще й міцний, може з’явитися на столі, а от споживати його потрібно із розумом. Ще одна маленька порада – цей Новий рік саме час дістати з льоху домашні наливки чи вино. Зроблене власноруч неодмінно потішить господаря року.

Занотуйте собі це правило і щодо безалкогольних напоїв на святковому столі. Ідеальним варіантом стануть домашні фреші, морси, компоти, муси та киселі. Прикрасити їх можна гранатовими зернятками, цедрою цитрусових, цукровою пудрою та корицею. Любителям ретро припаде до душі приготування лимонаду. А якщо у квартирі все ж прохолодно і хочеться чогось тепленького – потіште компанію глінтвейном.

Ми вирішили підготувати приблизне меню для святкового вечора:

Дещо для веганів

А що робити, якщо м‘ясо ви давно не споживаєте, але догодити Жовтому Собаці бажання є? Що поставити на святковий стіл, аби і смачно, і поживно, і креативно? Звичайно, на можна зробити дві зони – для веганів та ні. Одна майорітиме пряними баликами та куркою у соляній скоринці, а інша – овочевим розмаїттям. Та навіть у цей Новий рік можна не поступатися своїм традиціям та влаштувати справжнє веганське свято.

Так, фахівці радять згадати про традиційні бобові, горіхи, сири та сейтан (з якого приготувати, для прикладу, своєрідні бефстроганоф та шніцель). Ви ж можете вигадати дещо особливе. 5.UA пропонує один з варіантів цьогорічного святкового столу.

Та пам’ятайте: вибір завжди за господинею. Лише від вас залежить, чи залишаться гості свята задоволеними, а тарілки – порожніми. Уже наступної п’ятниці 5.UA розповість про те, як прикрасити будинок до приходу гостей та про затишок не забути.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини