10 храмів старого Львова в унікальних фотографіях ХІХ – початку ХХ ст

10 храмів старого Львова photo-lviv.in.ua

Сьогодні Львів – одне з тих українських міст, які широко славляться своєю сакральною архітектурою. ХІХ століття стало епохою появи фотографії, яка без перебільшення створила справжній переворот у понятті візуальності і її доступності. Сьогодні ми пропонуємо вам поглянути на 10 храмів Львова зафіксованих у фотороботах ХІХ – початку ХХ століть. Деякі з цих робіт показують нам, що храми значною мірою не змінились, інші ж – дозволяють побачити ті зміни, які їх спіткали і вони фіксують будівлі у тому стані у якому ми ніколи уже їх не побачимо. У цьому є певний шарм і певний сум, проте від цього нікуди не втекти.

Костел Св. Антонія
photo-lviv.in.ua

1.Костел Св. Антонія на вулиці Личаківській. Храм, який фактично у первісному вигляді дійшов до нашого часу, постає перед нами у фотороботі відомого львівського фотомитця Францішека Риховського, яку він зробив у 1894 році. Окрім самого храму, фотографу вдалось увічнити історичний момент – початок руху електричного трамваю на Личакові. 1765 року костел був реконструйований Франциском Кульчицьким, було добудовано також бароковий фронтон із вазами за проектом Петра Полейовського і тоді храм набув сучасного вигляду. У 1818 році архітектором Йозефом Марклем споруджено дзвіницю для трьох дзвонів, а 1830 року костел оточено муром, в котрий вбудовано і дзвіницю. Стінопис храму і деяких приміщень монастиря виконано 1854 року. 1861 року будівлю вкрито новим дахом, який 1878 року знову відремонтовано.

монастир бернардинів photo-lviv.in.ua

2.Вид на монастир бернардинів та храм Св. Андрія. Площа біля монастиря бернардинів постала в 1650 році, коли було ліквідовано частину укріплень довкола монастиря. У 1912 році фотограф зафіксував бернардинський монастир у досить незвичному для львів’ян вигляді. Монастир був оточеним високим муром.

Костел Марії Магдалини. Фото початку ХХ століття photo-lviv.in.ua

3.Костел Марії Магдалини. Фото початку ХХ століття. У 1754—1758 році костьол розширив і перебудував архітектор Мартин Урбанік: змінено фасади, добудовано вежі. Перед 1764 роком 2 камінні статуї святих-домініканців на фасаді храму виконав Себастьян Фесінґер. Сучасний вигляд костел отримав 1870 року. Ще одна фотографія 1905 року зафіксувала для нас мить створення нової сім’ї – весілля. Молоду пару очікує екіпаж запряжений білим конем, гостей також очікують їхні екіпажі. Перед входом можна побачити скульптуру Діви Марії споруджену наприкінці ХІХ століття.

Церква Параскеви П’ятниці photo-lviv.in.ua

4.Церква Параскеви П’ятниці, фото 1905 року. Храм зображено у вигляді, якого він набув після реставрації у 1885 році. У 1908 році шатрове закінчення вежі було замінено необароковою банею з іншими декоративними елементами. Перебудови храму чітко видно, якщо ми поглянемо на ще одне його давнє фото, яке залишив нам Юзеф Едер.

Костел Св. Михаїла photo-lviv.in.ua

5. Костел Св. Михаїла і будівля монастиря кармелітів босих. Фото 1912 року. Вежі храму були збудовані у 1835 і 1906 роках за проектами Алоїза Вондрашки та Владислава Галицького. Ще одне фото 1906 року зафіксувало для нас інтер’єр храму станом на 1906 рік.

Церква Св. Анни photo-lviv.in.ua

6.Храм Св. Анни. Фото між 1911 і 1927 роками. Ознаками для такого датування фото є споруда Католицького дому збудована у 1911 році. Разом з тим, сучасний купол вежі було споруджено у 1927 році.

Собор Св. Юра photo-lviv.in.ua

7. Собор Св. Юра з висоти. Фото 1921 року. Цікаво глянути також на зображення храму, яке залишив нам Ю. Едер за півстоліття до цього у 1870-ті роки. Споруджений Бернардом Меретином храм фактично не змінився до нашого часу.

храм Петра і Павла на Личакові photo-lviv.in.ua

8. Церква Петра і Павла на Личакові. Фото Юзефа Едера, 1870-ті рр. Храм історія якого сягає XVII століття, був зафіксований знаним львівським фотомайстром – Юзефом Едером.

Храм Св. Миколая (сьогодні – Покрови Богородиці) photo-lviv.in.ua

9. Костел Св. Миколая, фото 1900 року. Сучасна церква Покрову Богородиці має багату історію. Так, дерев’яний монастир на мурованому фундаменті було споруджено 1694 року. Через 2 роки завершено будівництво дерев’яного костелу святого Миколая. У 1739–1745 роках коштом Самуеля Мухавецького та Яна Яблоновського споруджено сучасну будову. 1769 року сталась пожежа. Відбудова тривала до 1777 року. 1782 року орден тринітаріїв був скасований — 9 капланів, 3 брати, що мешкали тут, змушені були залишити святиню. Інвентар 1783 року засвідчив, що у костелі було 10 вівтарів (включно із головним), амвон, 9-голосний орган на хорах. 1790 року костел став парафіяльним, а у кляшторі розмістилась плебанія. 1837 року храм віддано під опіку Єзуїтам. У 1853 році поруч із костелом, у будинку Єзуїтського конвікту був розташований Львівський університет. 1903 року завершено реставрацію під керівництвом Міхала Лужецького.

Костел Св. Войцеха photo-lviv.in.ua

10. Костел Св. Войцеха на початку ХХ ст. Костел святого Войцеха споруджений 1607 року на північному схилі Змієвої гори. 1749 року при храмі оселились отці Місіонери, згодом, у 1780-ті роки, монастир закрили і в його приміщенні аж до кінця ХІХ століття розташовувався пороховий склад. У 1897 році храм повернули громаді і відремонтували. Фото початку ХХ століття зафіксувало для нас храм саме в цей період його історії.

Віктор ГУМЕННИЙ

Джерело: Фотографії старого Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини