Дуда сумнівається в деокупації Криму: посол України відреагував

Президент Польщі Анджей Дуда висловив невпевненість у тому, що Україна зможе повернути анексований Росією Крим. Посол України в Польщі відкинув ці сумніви.

На думку Дуди, Крим – це особливе місце. Про це він заявив в інтерв’ю на польському каналі Kanał Zero, інформує 24 Канал.

Дуда поставив під сумнів повернення Криму

Днями польський президент Анджей Дуда в одній зі своїх заяв поставив під сумнів повернення окупованого у 2014 році Криму під контроль Києва.

“Сьогодні Росія намагається перемогти в Україні. Я скажу так: якщо Росія збереже території України, то фактично це буде перемога Росії і тоді ймовірність нового нападу з боку Росії буде дуже високою”, – висловився лідер Польщі.

Відповідаючи на запитання про Крим, польський очільник зазначив, що не знає, чи отримає його Україна назад.

Я не знаю, чи поверне Україна Крим, але я вірю, що вона поверне собі Донецьк і Луганськ, – заявив Дуда.

Тимчасово окупований півострів він назвав “особливим місцем, в тому числі з історичних причин”. Адже, як зазначив президент Польщі, “якщо ми подивимося історично, він довший час був у руках Росії”.

Як відреагував український посол у Польщі

Посол у Варшаві Василь Зварич відреагував на слова польського президента, запевнивши, що Україні вдасться відвоювати захоплений у 2014 році півострів.

Він наголосив, що “Крим – це Україна: так є і так буде”.

Міжнародне право – основа. Тимчасова окупація Криму Росією є воєнним злочином, за який вона буде покарана. Деокупація Криму – наше спільне з вільним світом завдання і обов’язок. Ми зробимо це беззаперечно. Ми віримо і діємо разом, – наголосив голова українського посольства у Варшаві.

Реакція польського МЗС

Очільник МЗС Польщі після суперечливої заяви президента Дуди про Крим наголосив, що Польща визнає незалежність України в її міжнародно встановлених кордонах, які неодноразово підтверджувала Росія.

Польща визнає незалежність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, які були неодноразово підтверджені Росією: починаючи з Договору від 19 листопада 1990 року, Будапештського меморандуму від 5 грудня 1994 року та Договору про кордон від 28 січня 2003 року, – зазначив Радослав Сікорський.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини