Українцям у Європі вирішили доплачувати за повернення на Батьківщину: можна отримати до 5300 євро

Українцям у Чехії, Фінляндії та Норвегії виплачуватимуть до 5300 євро за дострокове повернення додому. Першою таку практику запровадила Норвегія, яка не є членом Євросоюзу. Однак тепер ініціативу перейняли й країни ЄС.

Суми та умови виплат “за виїзд” відрізняються у різних країнах. OBOZ.UA зібрав ключову інформацію.

Норвегія

Норвегія з 2023 року платить 17,5 тис. крон (1,2 тис. доларів ) кожному українцю, який має статус колективного захисту, посвідку на проживання в країні та готовий повернутися на Батьківщину. Гроші дають лише тим, хто готовий купити квиток в Україну і одразу ж повернутися додому.

За виплатою потрібно звертатися до Норвезького імміграційного управління (UDI). Разом із заявою потрібно буде надати квитки та документи, а також описати маршрут.

“У квитках має бути зазначено, що який би вид транспорту ви не використовували, він доставить вас якомога ближче до кінцевого пункту призначення”, – зазначають в організації. Також потрібно оформити документи про переїзд із Норвегії. Знадобляться такі папери:

  • копія повідомлення про переїзд (виїзд із Норвегії) з підтвердженням або печаткою з Державного регістру народонаселення (Folkeregisteret)/податкової інспекції;
  • підтвердження від NAV, муніципалітету чи державної установи про те, що було подано повідомлення про переїзд;
  • цифрова квитанція з податкової адміністрації Норвегії (Skatteetaten), яка підтверджує, що було подано повідомлення про переїзд.

Діти віком до 18 років мають подавати заяву разом із батьками. Якщо з дитиною подорожує лише один із батьків, інший батько в Норвегії повинен надати письмове підтвердження того, що він чи вона згодні з цим.

Фінляндія

Положення про виплату українцям з’явилося в оновленому регламенті тимчасового захисту, який набирає чинності з початку 2024 року. Згідно з новим положенням, розмір гранту на добровільне повернення становитиме 5300 євро, якщо заява подана протягом 30 днів після повідомлення про негативне рішення про надання притулку або відкликання прохання самим заявником.

Якщо заяву подано після 30 днів, розмір гранту буде знижено. У такому разі він становитиме вже 2000 євро.

Важливо, що субсидія може бути надана у вигляді грошової виплати або у вигляді “допомоги в натуральній формі”. Це може бути, наприклад, послуга або обладнання, яке дозволяє повертатися пройти навчання або відкрити малий бізнес.

Чехія

Тимчасовий захист для українців у Чехії продовжили до березня 2025 року. Однак ті, хто захоче залишити країну до цієї дати, можуть розраховувати на грошову допомогу.

Нові правила, як і у Фінляндії, почнуть діяти у 2024 році – відповідні зміни до закону lex Ukraine підписав президент Чехії Петр Павел. Щоправда, розмір чеської виплати поки що не розкривається.

Вже відомо, що одноразову виплату українці отримуватимуть не пізніш як за три місяці до закінчення права на перебування в Чехії. Якщо ж біженці вирішать звернутися за довгостроковою візою, то мають повернути до держбюджету Чехії до 50% від отриманої ними суми.

До речі, подібну ініціативу розглядали у Швейцарії, але так і не затвердили її остаточно. Передбачалося, що ця країна може запровадити доплату українцям у сумі до 4355 доларів за дострокове повернення додому.

Аналогічна ситуація і в Ірландії – програма виїзних виплат перебуває у розробці. Суми поки що не вказані. При цьому в уряді Ірландії зазначають, що фінансова допомога розрахована на тих українців, у яких залишилося житло на Батьківщині. На думку ірландської влади, повернутися таким людям заважають зокрема фінансові труднощі, у зв’язку з чим їм і хочуть допомогти.

Повернення біженців в Україну є важливою умовою, щоб не допустити кризи на ринку праці. Адже в Україні вже планується дефіцит кадрів, який, за розрахунками аналітиків, у майбутньому лише посилиться.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини