“Усі розуміють, хто є хто” – Андрій Хливнюк на тлі скандалу з Фаріон висловився про мовне питання

Музикант поділився своїми роздумами після гучного скандалу мовознавиці.

Лідер гурту “Бумбокс” Андрій Хливнюк відповів, яку він займає позицію після скандальної заяви Ірини Фаріон, – пише ТСН.

Співак зізнався, що не допускає думки про те, що у майбутньому хтось буде дискримінувати дитину чи жінку за незнання мови. Зокрема, йшлося про людей, які приїжджатимуть до України з-за кордону.

“Я не хочу дожити до того моменту, коли хтось образить жінку чи дитину через те, що вона не знає мови країни, в якій опинилася раптово чомусь. Може, навіть і транзитом. Не хочу дискримінації за мовною чи ще якоюсь ознакою. Побутової дискримінації, я цього не хочу”, – наголосив Андрій Хливнюк на YouTube-каналі “Пряма червона”.

До того ж музикант вважає, що процес повного переходу на українську мову все ж відбудеться, але поступово. Він переконаний, що Україні треба слідувати прикладу деяких балтійських країн.

“Я цього (проблеми мовного питання – прим. ред.) не бачу на фронті і в тилу. Усі чітко розуміють, хто є хто. У тилу ця боротьба має екзистенційну мету. Ми маємо вижити як нація, і квоти важливі. Все це дуже важливо. Але не зробиться це так просто. У нас є приклад балтійських країн, який ми маємо втілити в життя. Він є дієвим. Польський і чеський приклад спрацювали. Але полювання на відьом – це ж робесп’єрщина”, – додав артист.

Нагадаємо, скандал навколо Ірини Фаріон розгорівся після того, як вона звинуватила військових, зокрема бійців “Азову” у тому, що вони спілкуються російською мовою. Вона заявила, що “не може назвати” українцями “азовців”, які не говорять українською. ЇЇ закиди викликали хвилю обурення в суспільстві. Після цього Фаріон звільнили з посади викладачки кафедри української мови Національного університету “Львівська політехніка” через “аморальний” проступок.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини