19-річний українець полишив навчання за кордоном, аби творити картини про юність обпалену війною

“Юність обпалена війною”: виставка з такою назвою з величезним успіхом відкрилася у Львові. Автором полотен став 19-річний Артур Котик. А історія створення представлених тут картин  — унікальна.

Артур не має жодної художньої освіти й техніку олійного живопису освоїв абсолютно самостійно. Малювати юнак почав під час війни. Картини Артура – це фактично щоденник його душі. А творчість допомагає йому переживати страшні події сьогодення.

https://www.facebook.com/watch/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&v=737445401569274

Під час знайомства з творами Артура присутні були вражені не лише майстерністю автора, але і сюжетами його картин.

– Артур, як біженець, свого часу перебував у Празі. Дух та характер цього міста яскраво виражений на всіх цих полотнах не менше, ніж львівський. Малювання для Артура стало можливістю говорити про свої думки та переживання. На мою думку, саме тому у цих творах так багато філософії й так мало сюжету, – каже Остап Ковальчук, заслужений діяч мистецтв України.

Сьогодні Артур навчається на факультеті міжнародних відносин ЛНУ імені Івана Франка. Саме в цьому університеті (кім. 220 А), за ініціативи керівництва факультету міжнародних відносин,  і відкрили виставку його творінь. На відкриття прийшли не лише друзі та однокурсники Артура, але і керівництво університету та відомі діячі мистецтва.

– Символічно, що у такі трагічні часи, коли наша держава бореться з російським окупантом, наші студенти серцем, душею і своїм мистецьким талантом реагують на ці події. Картини Артура – неймовірні й нам дуже приємно, що ми маємо таку талановиту молодь, –  каже  Маркіян Мальський  професор, доктор економічних наук, Надзвичайний і Повноважний Посол України.

Сюжети картин справді захоплюють. Кожен прочитає у них своє. Однак, однозначно не залишиться байдужим.

Мистецтвознавці зазначають, що в картинах Артура можна побачити вплив творчості видатного чеського письменника Франца Кафки, яким захоплюється хлопець.

– Коли мені показали роботи Артура, мене це вразило. Більшість цих робіт – винятково майстерні, професійні, талановиті. Це професійно зрілі, вишколені й настроєво зворушливі твори, – зазначив Любомир Медвідь, академік, народний художник України.

Сам Артур розповідає, що творчість – його спосіб переживати війну. А перший мольберт йому подарував тато Юрій.

– Малювання допомагає мені абстрагуватися від того, що відбувається навколо, та вилити свої думки на полотна. Коли почалася війна, це стало каталізатором мого мистецтва. Я почав малювати дуже часто. Мінімум раз в тиждень з’являлися нові роботи. Усе це – під впливом того, що відбувається сьогодні в моїй країні: як агресор вбиває людей, як винищує  міста, – каже Артур і показує нам свої роботи.

– Ця виставка орієнтована не лише на українського глядача, але і на міжнародну спільноту. Ми часто чуємо, що Захід дає нам достатньо зброї, аби не програти, але недостатньо, щоби перемогти. І ми повинні продовжувати нагадувати нашим міжнародним партнерам про війну, яка триває. Я певен, що роботи Артура якраз це і роблять. Тому їх потрібно показувати й за кордоном, – каже Сергій Різник професор,  проректор Львівського національного університету їм. І. Франка.

Виставка картин Артура Котика у стінах ЛНУ ім.І.Франка триватиме до 20 листопада. Після цього її повезуть в інші мистецькі зали.

– Я бажаю майстру – так дозволю собі його називати – не розгубити цю безпосередність, цю свободу, зберегти її та максимально розвивати!  А свою творчість спирати якраз на майстрів, які його надихають. У нього все вийде, – додає Олег Денисенко, художник засновник стилю мистецтва гесографія, академік Римської академії сучасник мистецтв.

Сам Артур бажає своїм ровесникам ніколи не здаватися й вірити: в себе і в ЗСУ.

– У нас усе буде добре, і після війни ми станемо ще сильнішими, – додає юнак. – Я впевнений у цьому.

 

 

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини