СБУ затримала закарпатського депутата Івана Чубирка

СБУ затримала на Закарпатті депутата облради від партії ОПЗЖ Івана Чубирка, який організував злочинне угруповання в регіоні. Депутат, який є кумом колишнього нардепа та зрадника Віктора Медведчука, був лідером банди та місцевим кримінальним авторитетом, повідомили у прес-службі СБУ у суботу, 7 жовтня.

В СБУ нагадали, що на початку повномасштабного вторгнення Чубирко мав стати нардепом від ОПЗЖ замість Іллі Киви, якого тоді позбавили мандату, – пише zaxid.net.

«За даними слідства, затриманий депутат облради організував банду, яка намагалась тримати в страху жителів прикордонного регіону і “вибивала” з них гроші. Для цього вони створювали штучні конфліктні ситуації або вигадані “комерційні” спори, а потім вимагали гроші за їх вирішення. У разі відмови платити “данину” – бандити погрожували потерпілим насильством та “конфіскацією” приватного майна», – повідомили у прес-службі СБУ.

Слідство не називає прізвища затриманого, однак із оприлюдненої СБУ інформації можна зробити висновок, що затримали депутата Закарпатської обласної ради від ОПЗЖ Івана Чубирка. Він є соратником та кумом Віктора Медведчука, який і призначив його головою місцевого осередку ОПЗЖ. Фото затриманння Івана Чубирка та його спільників також оприлюднив також місцевий журналіст Віталій Глагола.

За даними слідства, Чубирко організував злочинну банду, яка вибивала кошти з місцевих мешканців. Для цього він та його спільники створювали штучні конфліктні ситуації або вигадані «комерційні» спори, а потім вимагали гроші за їх вирішення. Якщо жертви відмовлялися платити, їм погрожували розправою та конфіскацією майна.

«Задокументовано, що депутат разом зі своєю “правою рукою” – ще одним кримінальним авторитетом, вимагали з місцевого підприємця 20 тис. доларів США. Щоб змусити чоловіка віддати гроші, поплічник лідера банди викрав у потерпілого автомобіль та обіцяв повернути у разі виплати всієї суми вигаданого “боргу”», – повідомили правоохоронці.

Івана Чубирка та його спільника затримали під час передачі їм частини грошей від місцевого підприємця. Під час обшуків у Чубирка виявили речові докази рекетирства. Йому оголосили про підозри за ч. 4 ст. 189 ККУ (вимагання під час воєнного стану) та ч. 3 ст. 289 ККУ (незаконне заволодіння транспортним засобом). Членам банди та самому Чубирку загрожує до 12 років позбавлення волі.

Зазначимо, Іван Чубирко був одружений на сестрі дружини Медведчука Оксани Марченко. Був активним учасником Антимайдану та був довіреною особою самого Медведчука, просував антиукраїнські ідеї.

У 2002-2004 роках Іван Чубирко був радником голови Закарпатської облдержадміністрації Івана Різака, а також брав активну участь у скандальних виборах мера Мукачевого у квітні 2004 році. На тих виборах Іван Чубирко, який перебував у «Партії регіонів», роздавав хабарі керівникам дільничних виборчих комісій у місті, а після голосування вкрав з мерії близько 4 тис. виборчих бюлетенів, щоб унеможливити встановлення результатів.

Після подій Помаранчевої революції Чубирко втік до Росії та був оголошений у міждержавний розшук. У лютому 2007 року він повернувся до України та добровільно дав показання Генпрокуратурі. В результаті Чубирка засудили за хуліганство, насильство щодо державного діяча, викрадення документів та хабарництво.

На президентських виборах у 2019 році був довіреною особою кандидата Юрія Бойка у на Закарпатті. Також був головою територіальної ради громадського руху «Український вибір – Право народу» в Закарпатській області, член політвиконкому руху.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини