Нові скульптури у парку Львова спровокували дискусії в соціальних мережах

У Стрийському парку Львова виставили колекцію сучасних скульптур. Деякі твори є абстрактним символом, деякі — продовжують тему класичного мистецтва. У соцмережах розгорілися дискусії через скульптуру голої жінки.

Загалом до листопада 2024 року в парку стоятимуть 8 скульптур, зроблених із сірого граніту з українських кар’єрів.Маршрут, прокладений у Стрийському парку, складається з творів українських і закордонних авторів та сформований з колекції скульптур Мистецького об’єднання «ЧервонеЧорне», яке організовує Канівський скульптурний симпозіум.

Куратор проєкту Павло Гудімов зазначив, що найбільше уваги привернула робота Василя Корчового «Впевнена». Скульптура зображує оголену пишнотілу жінку.


«Уже в перші хвилини львів’яни проявили таку активність, що моя стрічка переповнена фото й постами», — пише Гудімов.

Думки під його дописом розділилися. Частина коментаторів зазначали, що скульптура «цікава» та «неймовірна», дехто порівнював її з жінками на картинах фламандського художника Пітера Рубенса чи скульптурою Венери Віллендорфської.

Інші відзначали «несмак» і говорили, що «такі скульптури можуть бути в закритому просторі».

Гудімов зазначив, що ця хвиля гострих обговорень «ще раз підтверджує завелику відстань між суспільством і культурою, яка сидить у бульбашці».

У коментарі виданню «Твоє місто» куратор зазначив, що скульптура «Впевнена» спрямована на те, щоб люди нарешті зрозуміли: тілесна краса є в усіх проявах.

«Зараз є особлива історія з директоркою музею Голодомору Лесею Гасиджак. Це жахливо […] Суспільство мусить зрозуміти, що час відходити від канонів краси. У Стрийському парку в 1966 році встановили скульптуру Ярослава Мотики — оголену жіночу фігуру у ставку. Тоді була та сама хвиля. Скульптору скаржилися, як же у парку гулятимуть діти біля голого тіла. Був інший час, але скульптура там є досі», — сказав Гудімов.

Сама Леся Гасиджак зазначила, що отримала нову хвилю коментарів на свою адресу.

«Якщо всесвіт вирішив випробувати мене на стійкість (а ти/ви/команда є одними з операторів цього процесу), то у нього це напрочуд вдало виходить. Бо пішла нова хвиля мемів, щирих коментарів від “добрих” “ідеальних” галичан. Хоча, не приховуватиму, думки про те, що вам заплатили ті, хто три тижні тому почав усе це божевілля, в мене теж були… Тільки найбільшому ворогу бажаю опинитися в такій ситуації», — пише Гасиджак під дописом Гудімова.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини