Із 2022 року близько 2150 українських дітей було примусово депортовано до Білорусі для “перевиховання”, – The Telegraph

До Білорусі з вересня 2022 року депортували близько 2150 українських дітей віком від шести років. До осені ця кількість може зрости до 3000.

Зокрема, українських дітей вивозять до таборів Мінської області. Їм активно пропагують режими диктаторів Лукашенка та Путіна.

Про це пише видання The Telegraph, передає Цензор.НЕТ.

Зазначається, що українських дітей примусово вивезли до щонайменше чотирьох таборів, а деякі з них уже пройшли “військовий вишкіл”. За даними видання, дітей розміщують у Мінській області у санаторії Острошицьке містечко, центрі Зубренок та таборі Дубрава, а також у Гомельській — у таборі Золоті піски.

Так, у російських таборах українських дітей “перевиховують”, розповідають, що вони “росіяни”, змушують вчити російський гімн й налаштовують проти України перед тим, як незаконно віддати їх у якусь сім’ю. Якщо ж діти чинять опір, їх б’ють.

The Telegraph також публікує відео, яке було знято, як стверджується, у санаторії “Дубрава”. На записі білоруські співачки Груздєви виступають перед українськими дітьми та бажають Байдену та Зеленському “здохнути” і щоб “Путін процвітав і взяв під контроль усю Україну”.

 

Докази, що пов’язують ці злочини з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком та іншими білоруськими посадовцями, були подані до Міжнародного кримінального суду, повідомляє The Telegraph.

У білоруській опозиційній групі Національне антикризове управління, яке передало документи до МКС, заявили, що Лукашенко — “ключова фігура”, відповідальна за насильницьку депортацію українських дітей.

Раніше білоруський лідер сказав, що зв’язався з Путіним, і вони погодилися фінансувати перебування дітей у Білорусі з державного бюджету.

“Так ми почали приймати їх у нас. Ми допомагаємо їм оздоровитися, і потім вони їдуть (до нових родин – Ред.). Вони насправді не хочуть їхати”, – сказав Лукашенко.

За даними юриста київського Регіонального центру прав людини Катерини Рашевської, з березня 2023 року лише за два місяці з окупованих територій до “таборів перевиховання” в окупованому українському Криму, РФ та Білорусі було вивезено 4441 дитину, “і це далеко не остаточна цифра”.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини