Лікарня на Прикарпатті показала, як можна легко вирішити проблему з чергами на оформлення інвалідності

Щоб провести всі процедури і оформити документи експерти МСЕКу приїжджають просто до пацієнтів до лікарні самі.

Працівники Прикарпатської лікарні вирішили допомогти пораненим військовим в оформленні інвалідності. Ця процедура, кажуть пацієнти, потребує багато часу та нервів і оформлюється окремо в спеціальній установі – медико-соціальній експертизі. Натомість прикарпатські лікарі запрошують експертів до своїх пацієнтів просто у палати і всі документи оформляють самі, йдеться в ТСН.

На лікарняному ліжку Ігор Кушик вже пів року, важку травму командир танкової роти отримав під Бахмутом, потрапивши в аварію. В його легковик на шаленій швидкості врізалися побратими, які рятувалися від вибухів. “Там точка просто така, яку треба швидко долати. Ця дорога зараз називається “Дорога життя” – до Бахмута. Зліва дороги був вибух і пролетів літак ворожий. Машина, яка на нас вилетіла, ухилялась від вибуху цього”, – розповідає Ігор.

Переломи та розрив спинного мозку. 26-річний чоловік переніс численні операції, але ніг так і не відчуває.  Військово-лікарська комісія вже визнала його непридатним для подальшої служби. Далі військовий мав би йти у МСЕК –  медико-соціальну експертизу, аби оформити інвалідність. “Мені, в моєму становищі, було б дуже тяжко до них добратися і проходити це все, бо я не функіцональний в плані ходьби, та й взагалі мені зараз не можна рухатися – я в швах”, – каже боєць.

Але від свого лікаря Ігор дізнався, що той сам готує його документи на призначення групи інвалідності. Щоб провести всі процедури і оформити документи експерти МСЕКу приїжджають просто до лікарні. За візит вони працюють з кількома військовими. Пацієнтів для МСЕКу підібрали працівники лікарні. Скористатися такою процедурою просто у палаті насамперед можуть поранені з ампутацією кінцівок, тяжкими спинальними травмами і складними переломами. “Найперше – ми звертаємо увагу на термін перебування пацієнта. Якщо пацієнт довго лікується і його стан потребує експертизи, ми розуміємо, що він може бути визнаний інвалідом, такі пацієнти відібрані, щоб бути оглянуті комісією МСЕК”, – каже заступниця медичного директора Ірина Заяць.

У поодиноких випадках ці лікарі і експерти вже співпрацювали так ще до великої війни. Однак цивільні пацієнти з такими тяжкими травмами траплялися не часто. Коли ж почався потік військових із складними пораненнями, у лікарні запропонували МСЕКу зробити виняток – правилом. Бо інакше після виписки бійцям довелося б проходити усі бюрократичні кола спочатку – сімейний лікар, профільні медики, черга на експертизу

“Теоретично він би міг зробити це своїм ходом, але він не може адекватно сісти на стілець і почекати в цій черзі. Він може стояти, або лежати. При такому стані однозначно проведення медико-соціальної експертизи у закладі, де він проходить лікування, для нього є набагато легшим”, – переконаний лікар-травматолог Андрій Баран.

Експерти МСЕКу завершили роботу успішно і пообіцяли повернутися  щойно лікарі підготують наступну групу пацієнтів. А медики радять іншим закладам перейняти їхній досвід і полегшити життя поранених бійців. Запевняють, роботи через зміну схеми у них не побільшало, адже у закладі все одно ведуть історії хвороб.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини