В Україні будуть нараховувати додаткові пенсії: стало відомо кому

Щороку розмір пенсій може бути збільшений. Але перша виплата становитиме понад 5 тисяч гривень.

Україна запроваджує спеціальні пенсії для осіб, які мають статус борців за незалежність у XX столітті, визнаних за особливі заслуги. Розмір цих пенсій встановлено на рівні двох прожиткових мінімумів для осіб з інвалідністю, що наразі становить 5016 гривень.

Про це пише ТСН з посиланням на “Обозреватель”.

Законопроєкт №8032, що передбачає запровадження таких пенсій, був ухвалений у другому читанні Верховною Радою України 29 травня. Голосування підтримало 313 народних депутатів, повідомив Ярослав Железняк, представник фракції “Голос”.

Згідно з законопроєктом, передбачається, що розмір пенсій буде збільшуватися щороку. Статус отримувачів пенсій регулюється двома законами. Перший із них – “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті” – був ухвалений ще 2015 року. Інший закон – “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років” – стосується осіб, які були піддані політичним або релігійним репресіям, включно з позбавленням волі або примусовим поміщенням до психіатричної установи без належних підстав.

Всі зазначені особи повинні бути реабілітовані відповідно до закону. Законопроєкт передбачає встановлення пенсій за особливі заслуги для реабілітованих борців за незалежність України у XX столітті, які були позбавлені волі в період СРСР, пояснив народний депутат Володимир Вятрович.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини