Український художник Майдуков відмовився отримати німецьку премію разом з російською письменницею Улицькою

Український ілюстратор Сергій Майдуков відмовився отримати премію миру імені Еріха Марії Ремарка 2023 разом із російською письменницею Людмилою Улицькою.

Про це він повідомив у листі комітету премії, пише Цензор.НЕТ з посиланням на Читомо.

“Для мене стало несподіванкою, що мене обрали, я отримав листа десь місяць тому. Спершу сказав, що іншим разом приїду, в подальшому листуванні написав, що не приїду зовсім. Гроші хочу більшою частиною покласти в монобанку, де збираю на авто для ЗСУ”, – розповів художник.

Майдуков мав отримати Спеціальний приз премії миру імені Ремарка, яку вручає німецьке місто Оснабрюк. Улицьку ж визнали лауреаткою премії у 2023 році, вона має отримати премію 22 червня, у день 125-річчя одного з найвідоміших німецьких письменників.

Голова журі премії Сузанна Менцель-Рідль заявила, що цьогорічна премія мала трактуватися як знак надії на примирення: “Останнім словом має бути мова людства, яка також об’єднує людей ворогуючих держав. Війна не повинна заглушити мову літератури та мистецтва”.

“Саме тому ми сподівалися запросити письменника з Росії та художника з України до Оснабрюка, щоб відзначити їх премією миру імені Ремарка та спеціальною премією”, – додала віцеголова журі Катаріна Пьоттер.

Премію миру імені Еріха Марії Ремарка вручає німецьке місто Оснабрюк, де народився видатний письменник. Нагорода вручається кожні два роки, починаючи з 1991-го. У 2023 році премію вручать вшістнадцяте. Серед попередніх лауреатів премії імені Ремарка – Світлана Алєксієвич, Алі Ахмад Саїд Есбер, Лев Копелєв та інші. У 2005 році спеціальну відзнаку отримав Юрій Андрухович.

От декілька робіт Сергія Майдукова:

Український художник Майдуков відмовився отримати німецьку премію разом з російською письменницею Улицькою 01

Український художник Майдуков відмовився отримати німецьку премію разом з російською письменницею Улицькою 02Український художник Майдуков відмовився отримати німецьку премію разом з російською письменницею Улицькою 03

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини