Путін наказав Кадирову вбити Зеленського і захопити урядовий квартал в Києві у перші дні вторгнення — WSJ

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну глава Чечні Рамзан Кадиров отримав від російського диктатора Володимира Путіна завдання зайняти урядовий квартал в Києві та вбити українського президента Володимира Зеленського. За три тижні до початку “спецоперації” Путін викликав Кадирова в Москву для “вироблення стратегії”.

Про це повідомив The Wall Street Journal із посиланням на представників української розвідки та СБУ. Видання зазначає, що вже 25 лютого 2022 року кадировці увійшли в Україну трьома колонами бронетехніки, передає Обозреватель.

Українська розвідка перехопила відео, на якому високопоставлений окупант повідомляє Кадирову, що “час рівно 00:00, ми починаємо рух – понад 1500 людей особового складу, найкращі спецпідрозділи, найкращі бійці”. Першу з трьох груп “кадирівців” майже повністю знищили на підступах до Києва. Дві інші групи були вимушені перегрупуватися. Вони припинили наступ, так і не дійшовши до столиці України.

Після провалу своїх бойовиків Кадиров доручив розпочати приховану мобілізацію. Видання пише, що чиновники та релігійні лідери Чечні ходили по спортзалах, ігрових клубах та інших громадських місцях і пропонували до 300 тисяч рублів на місяць за участь у повномасштабній війні проти України. Передусім кадировські силовики вербували “найбільш вразливих”. До цієї категорії належали чоловіки із боргами, судимостями чи ті, кого вважали геями, і погрожували їм в’язницею.

Пізніше “кадирівці” взяли на себе роль так званих загороджувальних загонів. Їхнім завданням було не дати російським військовим залишати поле бою.

Також бойовиків Кадирова відправляли в захоплені окупантами українські міста та села. Там вони проводили допити, жорстоко катували місцевих мешканців і проводили обшуки, намагаючись виявити партизанів.

Також у статті йдеться про стосунки Кадирова та Путіна, який “протягом десятиліть витрачав величезний російський бюджет на підтримку глави Чечні та зміцнення його впливу в регіоні. Тому зараз 46-річний чеченський воєначальник намагається виконати вимоги Путіна у війні з Україною.

“Підтримка та гроші Путіна перетворили Кадирова з нуля на героя, так би мовити, але також зробили його вразливим і повністю залежним. Це в центрі всього, що він зараз робить”, — сказала Катерина Сокирянська, експерт з Чечні, яка раніше працювала в International Crisis Group, брюссельському аналітичному центрі, який працює для запобігання війнам.

Джерела видання, серед яких і колишній чиновник Кремля, заявили, що у глави Чечні є рідкісна пряма лінія зв’язку з Путіним, російський диктатор контактує з Кадировим особисто, а не через помічників, як це відбувається з іншими губернаторами РФ.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини