«Якби Чорновіл переміг, ми би втратили не тільки Крим, ми би втратили набагато більше територій»: український історик назвав найкращого президента в історії України (відео)

Якби україніці проголосували у 1991 році за В’ячеслава Чорновола, Україна втратила би набагато більше територій, ніж сьогодні. Про це заявив історик Ярослав Грицак у програмі «Рандеву».

«В тих країнах, де до влади прийшли націоналісти, ми мали громадянську війну. Бачимо, Гамсахурдія… Хочу застерегти – я голосував за Чорновола тоді. Якби Чорновіл тоді переміг, ми би втратили не тільки Крим, ми би втратили набагато більше територій. Тому що тоді російськомовна  частина не була готова  на цілком  незалежну Україну», – сказав Грицак у інтерв’ю, повідомляє Про Львів.

Він переконаний –  з часом першому президентові України Леонідові Кравчуку будуть ставити пам’ятники і згадувати з вдячністю.

«З плином  часу ми все-таки будемо більше зауважувати Кравчука і будемо ставити йому пам’ятники, бо все-таки я вважаю, що зі всіх президентів, яких ми мали, він справив найбільший вплив чи завдав вектор розвитку України, який ми зараз маємо, в позитивному сенсі.  Але за що ми маємо шанувати Кравчука – за те, що він спокійно віддав владу в 1994 році. Без зловживань владою, без адміністративного тиску. Чому це важливо? Бо він зробив те, що не могла зробити Росія – він запустив механізм зміни еліти. В нас еліта регулярно міняється через одні, другі вибори. Це дуже важливо. Це те, чого нема в Росії чи в Білорусі», – наголосив історик.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини