Тарас Козак заробив мільйони на продажі нафтового родовища у РФ, – OCCRP

Угода з продажу російської компанії «Пурнефть» могла перевищувати 50 млн доларів США.

Народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Тарас Козак опосередковано володів арктичним нафтовим родовищем через офшорну структуру, очолювану підставним громадянином Угорщини. Про це йдеться у розслідуванні журналістів міжнародного консорціуму розслідувачів Східної Європи та Кавказу (OCCRP), пише «Громадське».

Як повідомляється, мова йде про російську компанію «Пурнефть» (Purneft). У серпні 2021 року її придбала білоруська державна компанія «Беларусьнефть». За інформацією білоруських ЗМІ, ця угода могла перевищувати 50 млн доларів США.

За «Пурнефть» стояла невідома підставна компанія з Британських Віргінських островів під назвою Brimipana Trading, власник якої залишався невідомий до недавнього часу. Однак після того, як журналісти отримали доступ до таємних документів Pandora Papers, стало відомо, що Brimipana належав – принаймні в корпоративних документах – Олександру Кішелю, малопомітному громадянину Угорщини українського походження.

У московській юридичній фірмі Lidings, яка консультувала цю угоду, підтвердили OCCRP, що саме Кішель продав нафтову компанію «Беларусьнефте».

Як пишуть в OCCRP, на сімейних фотографіях Кішеля, опублікованих в мережі його родичами, які проживають в Україні, де він народився, немає нічого, що б показувало, що він успішний бізнесмен, не кажучи вже про власника нафтового родовища.

Однак у Кішеля є кілька зв’язків із компаніями, які належать Козаку та його дружині. Зокрема він має юридичні зв’язки щонайменше у двох компаніях із Яною Марченко – колишньою помічницею Козака. Також Кісель дружить із Влодзімєжем Саламахою – ще однією довіреною особою Козака. Крім того, угорець дружить у Facebook із Віталієм Краснокрутським – юристом Козака.

Згідно з документами, поданими в Eurobank Cyprus у 2016 році, знайденими серед документів Pandora, Brimipana була одним із двох основних джерел фінансування кіпрської фірми Soferco Trading Ltd, що належить дружині Козака Наталії Лавренюк. Brimpana надала пряме фінансування Soferco за допомогою грошових переказів, а не позик, що свідчить про те, що за Brimpana, а також за Soferco стояла родина Козака.

Журналісти переконані, що угорець став лише прикриттям для Тараса Козака у продажі своєї російської компанії.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини