“Батько наш Бандера”: з чого насправді почався шалено популярний флешмоб у ТіkТоk та звідки взялася пісня

“Батько наш Бандера” – ця пісня стала справжнім хітом у мережі. Спочатку пісню виконували підлітки у ТіkТоk, а згодом тренд переріс у всеукраїнський флешмоб.

Повідомлялось, ніби чотири школярки заспівали пісню просто на уроці через викладачку-прихильницю “руського міра”. Самі дівчата це заперечують. Редакція зібрала все, що відомо про саму пісню, хто її вперше виконав та чому насправді випускниці записали відео, – пише OBOZREVATEL .

“Батько наш Бандера”  з чого почався флешмоб

Відео у ТіkТоk, на якому школярки співають пісню “Батько наш Бандера” – “підірвали” цю соцмережу. Пізніше ролики як з TikTok, так і оригінальні почали постити в Facebook, Twitter, Instagram, заливати на YouTube.

Деякі українські та російські ЗМІ писали таку історію про появу відео: ніби київські школярки заспівали пісню просто на уроці через вчительку-фанатку “руського міра”. Проте виявилось, що дівчата – Ганна, Лук’яна, Ірина та Анжеліка – навчаються в 11 класі однієї зі шкіл Львова.

А відео записали геть не через вчительку. У них був урок історії, на якому саме вивчали постать Степана Бандери. Урок і надихнув дівчат вже під час перерви заспівати пісню і записати на відео. Це було напередодні Дня захисників і захисниць 14 жовтня.

“Вперше зіштовхнулась, що настільки все це було перекручено. Розумію, що це. Поширювали інформацію, не з’ясувавши правду. Поширили, що вчителька не така, що ми з Києва. Наша вчителька – патріотка“, – розповіла одна зі школярок Ганна Петришин “Радіо Свобода”.

Дівчина також запевнила, що такого ефекту свого ролика не очікували. Та й відео зняли не для розваги.

“Ми розуміємо сенси. Пісня реально дуже крута і нам дуже подобається, що у TikTok поширюється не російський реп чи російська музика, а україномовна пісня. Я слухаю україномовну і англомовну музику. Російських, практично, ні”, – зауважила школярка.

Ще їй подобається те, що співають пісню і російськомовні українці.

Це дуже круто, бо у нашій країні є проблеми з українською мовою. Можливо, не всі люди розуміють сенс пісні, але загалом це дуже класний флешмоб”, – додала Ганна.

Звідки пісня “Батько наш Бандера”

Дівчата почули пісню “Батько наш – Бандера” у виконанні учасників ансамблю “Пентархія”. Насправді вперше вони заспівали цю пісню ще у 2019 році у музеї провідника ОУН в селі Старий Угринів. Відеозапис виступу з’явився в Мережі у січні наступного, 2020 року. І кожного разу, коли в Мережі з’являлось відео колективу, який виконував пісню – і в музеї, і за столом, і біля пам’ятника Степанові Бандері – у кремлівських ЗМІ здіймався шалений галас.

Учасник “Пентархіі”, служитель Свято-Троїцького катедрального собору Православної церкви України (ПЦУ) в Івано-Франківську Олег Луцан розповів, що вперше почув пісню від настоятеля Свято-Троїцького духовного центру Данила Галицького ПЦУ в Тернополі отця Анатолія Зінкевича, нині вже покійного. Це повстанська пісня. Але яким був її початковий варіант, невідомо.

Цей варіант, який ми чуємо, найпопулярніший, компонований нами. Я вводив слова з уривку пісні, яку співав отець Анатолій, у пошук і мені видало такі куплети – “Ой, у лісі, лісі, під дубом зеленим, Там лежить повстанець тяженько ранений” і кінцевий – Ой, як мати сина свого поховала. На його могилі слова написала: Слава Україні! Всім героям слава!”, – розповів Олег Луцан.

У Музеї націоналіста на Прикарпатті ТСН сказали, що раніше ця пісня в розповідях про Степана Бандеру не лунала.

Наскільки вона давня, ми не можемо сказати. Ми її вперше почули. Про Бандеру ж почали співати в 30-х роках минулого століття”, – розповіла наукова співробітниця Історико-меморіального музею Степана Бандери Ольга Чолій.

Як пісня підкорила українців

“Батько наш – Бандера. Україна – мати. Ми за Україну будем воювати!” – ці рядки співають в усій Україні, на Сході і Заході, на Півдні, Півночі і в Центрі. Зазвичай вік навіть дуже популярних флешмобів короткий. Але не цього разу. Спочатку виконання підхопили школярі, зараз співають всі незалежно від віку – популярність флешмоба не вщухає.

Ролики за співом “Батько наш – Бандера” лише у TikTok подивилися понад 6 мільйонів разів. Самих роликів тисячі, часто виконання якось обігрують.

Пісню вже не лише співають, під неї і танцюють. Такий ролк записали у Слов’янську на Донеччині. Танцювали вбрані в однострій дівчата біля стели звільненого від окупантів міста. Для танцю зробили більш динамічну версію пісні.

Підтримали флешмоб і, наприклад, футболісти “Карпат”:

Шалена популярність флешмобу, де “зіркою” є пісня “Батько наш – Бандера”, здивувала багатьох. Учасник війни на Донбасі, історик, музикант, заступник директора ліцею Героїв Крут у Львові Тарас Гривул вважає, що пісня підкорила школярів своєї ритмічністю. До того ж це певна ознака того, що сучасну українську молодь ім’я Степана Бандери – не лякає.

“Вже слово “Бандера” не лякає молодше покоління, але цікавить, захоплює. Ми маємо достатньо музичних україномовних творів, щоб молодь захопилася, але трохи бракує україномовного репу, бо ми бачимо, що теперішніх школярів і студентів російський реп захоплює своєю простотою і навіть примітивністю”, – поділився своєю версією з “Радіо Свобода” Тарас Гривул.

До речі, до флешмобу “залучився” навіть президент РФ Володимир Путін. Ось як він “заспівав” українську патріотичну пісню

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини