До 80-річчя УПА: нардепи пропонують повернути звання Героя України Бандері та Шухевичу

А також надати звання Герой України Тарасові Бульбі-Боровцю.

Про це йдеться у проєкті постанови №5721 про відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії, зареєстрованому на сайті Верховної Ради, передає “Еспресо.Захід“.

Група народних депутатів пропонує президентові України до 80-ліття УПА надати звання Герой України Тарасу Бульбі-Боровцю та повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Окрім того, органам місцевого самоврядування рекомендують забезпечити увічнення пам’яті про боротьбу Української Повстанської Армії за незалежність України проти нацистських окупантів під час Другої світової війни та московсько-большевицького окупаційного режиму, зокрема, спорудженням меморіалів та пам’ятників, упорядкуванням місць поховань борців за незалежність України та перейменуванням населених пунктів.

Ініціаторами проєкту постанови є народні депутати від фракцій “Слуга народу”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, “Голос”, члени депутатських груп “Довіра”, “Партія “За майбутнє” і позафракційні парламентарії.

Нагадаємо, що за каденції третього президента України Віктора Ющенка було підписано укази про присвоєння звання Герой України Головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу та Провіднику ОУН Степану Бандері. Однак за каденції Віктора Януковича, у жовтні 2011 року Вищий адміністративний суд України скасував ці укази.

Довідково: 14 жовтня 2022 року виповнюється 80 років з часу створення перших бойових загонів Української Повстанської Армії (УПА), яка вела збройну боротьбу за державну незалежність України проти окупаційних режимів.

Українська Повстанська Армія продовжила боротьбу Українського народу за відновлення державної незалежності України та опору іноземному пануванню, започатковану в роки Української революції 1917-1921 років і продовжену Українською Військовою Організацією (УВО) та Організацією Українських Націоналістів (ОУН).

Воїни Української Повстанської Армії Законом України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» визнані борцями за незалежність України у ХХ столітті.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини