У Європі заговорили про визнання Голодомору геноцидом

У Хорватії Голодомор можуть визнати геноцидом українського народу. Ухвалення відповідної декларації ініціювали в парламенті країни – Саборі.

“У світлі багатовікових зв’язків та дружби між українцями та хорватами фракція Клуб хорватських сувереністів подала, відповідно до парламентської процедури, за ініціативою української національної меншини, свій запит про ухвалення Декларації, що засуджує Голодомор як геноцид проти українського народу. У період між 1932-1933 роками в ході жахливого червоного терору Йосипа Сталіна понад 7 мільйонів українців навмисно вбили систематичною кампанією голоду”, – написав у Facebook депутат Kluba Hrvatskih suverenista Марко Міланович Літре, передає Gazeta.ua.

Депутат закликав колег не провалити голосування. Наголосив, що ухваливши декларацію хорвати продемонструють глибоку симпатію до українського народу та засудять цей акт геноциду. Окрім цього, засудять і ширший контекст комуністичних злочинів, жертвами яких став і хорватський народ, а загалом понад 20 млн людей протягом XX ст.

Важливість ухвалення декларації підкреслив ще й тим, що це стане історичним попередженням для майбутніх поколінь про те, що не можна нехтувати правами й свободами людей заради якихось наче більш високих цілей і про те, що альтернативи демократії не існує.

13 січня 2010-го Апеляційний суд Києва за поданням СБУ визнав керівників більшовицького режиму винними у Голодоморі 1932-1933 років.

Суд закрив справу через смерть обвинувачених – генерального секретаря ЦК ВКП(б) Йосипа Сталіна, голови Ради народних комісарів СРСР В’ячеслава Молотова, секретарів ЦК ВКП(б) Лазаря Кагановича та Павла Постишева, генсека ЦК КП(б)У Станіслава Косіора, голови Ради народних комісарів УСРР Власа Чубаря та другого секретаря ЦК КП(б)У Менделя Хатаєвича.

На сьогоднішній день Головне слідче управління СБУ продовжує кримінальну справу та досліджує матеріали щодо головних виконавців злочину – людей, які діяли за вказівками організаторів. Задля відновлення справедливості в Україні ще виноситимуть відповідні процесуальні рішення.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини