“Зупинити коронавірус можна тільки масовою вакцинацією” – лікар зі столиці, який першим отримав щеплення

Завідувач відділення реанімації та інтенсивної терапії для інфекційних хворих Олександрівської клінічної лікарні Олексій Куценко, який одним із перших вакцинувався від коронавірусу в Києві, без жодних вагань ухвалив рішення щодо імунізації.

Він працює у відділенні, де лікують саме пацієнтів із COVID-19 і де всі медики контактують із великою кількістю таких хворих. Восени лікар сам перехворів на коронавірус, тому розуміє всю небезпеку цього захворювання. Олексій Куценко в коментарі розповів, що після щеплення почувається добре і сподівається, що стане прикладом для інших українців, які побоюються вакцинації, – пише obozrevatel.

“Я почуваюся добре, як і до вакцинації. Я чекав, коли буде вакцинація. Переді мною не стояло питання вакцинуватися чи не вакцинуватися, адже щодня бачу стільки горя і трагедій. Уявляєте, як це казати рідним, що їхній батько або мати, син чи донька померли. У нас був випадок, коли батько із сином захворіли і померли. Я просто не можу передати, що відчуває лікар, коли таке говорить людям, котрі з надією чекають. Ті, хто не бачив цих жахів, просто не розуміють складності всієї ситуації“, – сказав медик.

Зараз, зазначив Куценко, вірус “помолодшав”, тобто почав уражати тих, хто не належить до групи ризику. Тож лікар переконаний, що зупинити COVID-19 можна лише шляхом масової вакцинації населення.

“Ми ж уже рік займаємося лікуванням пацієнтів із коронавірусом. Ми щодня бачимо людське горе, людські трагедії. Перший випадок, який у нас був у реанімації, це 20 березня (2020 року. – Ред.), а перший летальний випадок – 6 квітня (2020 року. – Ред.). Спочатку були поодинокі госпіталізації, а потім це наростало. У нас влітку помер пацієнт, якому було 28 років. Крім того, я читав публікації із закордонних джерел, там теж повідомляють, що зараз збільшилася кількість хворих серед дітей, вагітних, осіб, які не були у групі ризику”, – прокоментував Куценко.

Сам медик уже перехворів на COVID-19 восени 2020 року, отже мав сформований імунітет, але, зробивши тест методом ІФА, дізнався, що показники впали, і це тільки додало впевненості у потребі вакцинації. Також він уточнив, що документально підтвердив свою згоду.

“Я хворів у листопаді в легкій формі. Імунітет сформувався. Згодом я робив тест ІФА на імуноглобуліни G, вони різко впали. Щодо вакцинації, то все добровільно. Документально я підписав згоду на щеплення, це спеціальна форма із зазначенням паспортних даних, а інформацію про щеплення занесли в комп’ютер. Щодо того, чому саме ця вакцина, то наразі вона єдина доступна в Україні. Хоча я не зовсім у групі ризику, але ж працюю у відділенні реанімації та інтенсивної терапії для інфекційних хворих і мені 57 років. А вік тих, хто помирає від коронавірусу, “помолодшав”. Отже, з вакцинацією я не думаю, що прогадав”, –розповів лікар.

Прокоментував він також і збільшення кількості хворих, яке наразі найбільше спостерігається в західних областях, проте така ситуація не виключена і в Києві.

“Нещодавно лікарі ще раділи, бо справді було зниження кількості хворих, у нас у відділенні перебувало 3-5 осіб, а зараз всі ліжка забиті. Ось за вчорашній день госпіталізовано до нас 38 пацієнтів. Це багато. У деяких західних областях маємо сьогодні новий спалах захворюваності”, – додав Олексій Куценко.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини