Білорус допоміг витягти зі снігового замету автобус у Варшаві. Відео з ним поширюють, а мер віддячив хлопцю проїзним

Журналіст польського телеканалу TVN24 під час прямого етеру з Варшави випадково зафільмував чоловіка, який допомагав автобусу виїхати зі снігового замету — ним виявився 28-річний білорус.

Після цього мер Варшави подарував чоловікові безкоштовний проїзний, – пише Громадське.

Етер, про який ідеться, відбувався 8 лютого. Журналіст TVN24 Павел Лукашик розповідав про те, як польська столиця переживає сильні снігопади, які паралізували рух транспорту. В об’єктив камери потрапив один із автобусів, який застряг у снігу.

Після цього до автобуса з вулиці підходить чоловік і починає його штовхати. До нього приєднався і Лукашек, питаючи: «Ви поспішаєте додому?». У відповідь чоловік каже, що не говорить польською, і починає говорити білоруською.

«Білорусь. Зробімо це разом», — пропонує він журналісту долучитися до порятунку автобуса. Коли машина таки рушає з місця, Лукашек встигає спитати в білоруса, як його звати — Дмитро Салогуб.

Наступного дня Дмитра знайшли білоруські ЗМІ. Він розповів, що йому 28 років, він із Мінська, а у Варшаву переїхав після президентських виборів 2020 року, де свою перемогу проголосив Олександр Лукашенко. Салогуб працює аніматором на вулиці та з дітьми в таборах для біженців, а ще ходить на курси веб-дизайну.

За словами чоловіка, він узагалі не знав, що його знімають на камеру, коли допомагав штовхати автобус. Сам він їхав на тому ж автобусі, але потім, коли він застряг, водій випустив усіх пасажирів.

«У нашому світі зараз замість того, щоб просто взяти й допомогти, все знімають на відео, я не розумію цього… Навіть одна маленька людина, як з’ясувалося, може прибрати затор на дорозі. Я просто не розумію, чому ніхто до мене цього не зробив!» — розповів Салогуб «Белсату».

Вчинок білоруса активно обговорювали польські ЗМІ. («Нам потрібні такі імігранти в Польщі — люди, які безкорисливо прагнуть допомогти», — заявив один із журналістів.) Особливо їх вразив той факт, що на відео TVN24 та історію Салогуба звернула увагу BBC.

А мер Варшави Рафал Тшасковський подякував білорусу за допомогу і вручив йому безкоштовний проїзний на 90 днів, а також запропонував безоплатні курси польської в мовній школі. Салогуб планує незабаром почати їх відвідувати.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини