Нардеп Гончаренко лобіював у СБУ приїзд російських артистів – прихильників анексії Криму

Народний депутат від «Слуги Народу» Ігор Васильковський лобіював приїзд в Україну російського співака Елджея.

Водночас депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко в депутатському зверненні цікавився можливістю в’їзду в Україну російських акторів, які відвідували окупований Крим або публічно підтримували анексію. Одного з них він назвав «особистим другом».

Про це йдеться в матеріалі проєкту «Схеми», – пише Громадське.

Журналісти кажуть, що отримали доступ до низки депутатських звернень у різні державні органи, яких немає в публічному доступі.

Про Васильковського

Так вони з’ясували, що Васильковський лобіював приїзд в Україну російського співака Елджея — попри те, що на той момент для нього діяла заборона СБУ на в’їзд через гастролі в Криму після анексії українського півострова Росією. У депутатському зверненні до Державної прикордонної служби Васильковський просив роз’яснення щодо можливості в’їзду російського репера та допуску до участі в гастролях на території України.

На запитання «Схем», у чиїх інтересах «слуга народу» писав звернення, Васильковський відповів: «В інтересах Елджея, він хлопець творчий, має виступати».

Зазначається, що у червні 2020 року за позовом Елджея Окружний адмінсуд Києва скасував йому заборону на в’їзд. Одна з мотивацій рішення — суд помітив, що відео перебування Елджея в Криму містить напис «відео недоступне». В СБУ це рішення суду не оскаржували.

Про Гончаренка

«Схеми» з’ясували, що в лютому 2020 року Олексій Гончаренко направив до Служби безпеки України та прикордонників листа з проханням надати «офіційну інформацію про відсутність заборони на в’їзд» вісьмом артистам із Росії. Таке звернення депутат пояснив тим, що до нього звернулася директорка «Московського театру “Школа сучасної п’єси”», бо хотіла організувати гастролі.

У списку згаданих Гончаренком артистів — засновник і художній керівник вищезгаданого театру Йосип Райхельгауз.

«Схеми» зазначають, що він у червні 2014 року в інтерв’ю заявив, що зрадів окупації Криму.

«Коли я вперше почув, що там, у Криму, вимагають у Росію — я так зрадів, нарешті, яке щастя, це наш Крим, це російський Крим. Усе правильно, і якби ми не поспішали, не силували, дали б цій любові якийсь час розвиватися… За результатами все правильно: Крим наш», — казав артист.

Також Райхельгауз відвідував Ялту у 2016-му році, кажуть журналісти.

Водночас Гончаренко сказав «Схемам», що хотів, аби в Україну з гастролями приїхав «Московський театр “Школа сучасної п’єси”», а Йосипа Райхельгауза він назвав «особистим другом». Народний депутат переконує, що той ніколи не підтримував анексію Криму.

«… я направив звернення щодо цього, аби дізнатися, чи є щодо якихось акторах цього театру заборона. Я ж не просив, щоб їх впустили. Тут сказано, можуть заїжджати чи ні?» — пояснив Гончаренко журналістам.

Серед вказаних у зверненні Гончаренка артистів також, зокрема, російська акторка Ірина Алфьорова, яка включена до переліку осіб Мінкультури України, що створюють загрозу нацбезпеці, Юрій Чернов (зіграв у фільмі «Крим», який зняли за підтримки Міноборони РФ) та Олена Санаєва (відвідувала окупований Крим у 2016 році).

На питання «Схем» про те, чи цікавився Гончаренко публічними висловлюваннями цих артистів, він зазначив: «Ні, не цікавився. І не маю цього робити. Тому що я не СБУ і не ДПС».

Як з’ясували «Схеми», Держприкордонслужба відмовила депутату надавати інформацію щодо цього звернення, посилаючись на заборону поширення персональних даних.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини