Скільки медиків в Україні захворіли на Covid-19 (статистика)

Серед українських медиків випадки інфікування коронавірусом фіксують щодня. Зокрема, від учора наявність коронавірусу виявили у 63 медиків.

Про поширення коронавірусу серед українських медиків повідомила пресслужба Центру громадського здоров’я, пише 24 канал.

Станом на 26 липня в Україні зареєстрували 8 337 випадків зараження коронавірусом серед медичних працівників.

Центр громадського здоров’я давно не повідомляв про смертельні випадки внаслідок COVID-19 серед українських медиків. Втім, достеменно відомо, що щонайменше 43 працівників медичної сфери померли від ускладнень, спричинених хворобою.

Натомість понад 6 029 медиків вже одужали й тепер мають змогу повернутися до звичного життя.

Рівень захворюваності медиків знижується

Максимальний рівень захворюваності, який у нас був серед медичних працівників доходив до 21%. Тобто зі ста захворівших людей в Україні, 21 з них – медпрацівник. Це або лікар… або молодший медичний персонал,
– повідомив Степанов.

На сьогодні цей показник складає до 7-8% і постійно знижується.

“Якщо ви згадаєте, як виглядала наша медична система на початку епідемії і зараз – велика різниця”, – додав очільник МОЗ.

У Харківському диспансері масово звільняться медики

З Харківського обласного диспансеру, який перепрофілювали для хворих на COVID-19, звільнилася частина медперсоналу – з хворими погодилися працювати лише 16 медиків.

За словами директорки, лікарі звільняються через страх заразитися коронавірусом.

Нам потрібно ще хоча б 5 анестезіологів, хоча б 5 терапевтів і десь по 20-25 середнього і молодшого персоналу, для того, щоб налаштувати нормальний режим роботи, щоб люди не падали з ніг і щоб вони не пішли так само від напруги,
– заявила вона.

Що відомо про лікарів на Львівщині

За словами Андрія Садового, не варто розділяти лікарні за принципом “лікує/не лікує COVID-19”. Він заявив, що лікарі наражаються на небезпеку, а навантаження на медичну систему зростає.

Тому не можна ділити медпрацівників. Кожну лікарню в Україні треба фінансувати і підтримувати як таку, яка лікує COVID-19,
– зазначив мер Львова.

3 травня Кабмін включив COVID-19 у перелік професійних захворювань. Визнання хвороби професійною дозволяє медикам претендувати на відшкодування шкоди.

За словами міністра охорони здоров’я хворим медикам будуть здійснювати виплати у розмірі до 635 тисяч і це буде залежати від ступеня втрати працездатності.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що наступного тижня розпочнуться страхові виплати сім’ям лікарів, які загинули через коронавірусну інфекцію COVID-19.

Чому в Україні так багато медиків захворіли на COVID-19?

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, висока кількість хворих медиків пов’язана з недостатньою увагою, яка приділялася інфекційному контролю в лікарнях.

  • Відсутність чіткого плану дій медичного закладу, порушення визначеного маршруту пацієнта та стандартів ведення пацієнтів;
  • Неправильне користування засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), їхнє зберігання та утилізації;
  • Недостатнє забезпечення медперсоналу необхідними засобами індивідуального захисту.

Лікарі повинні дотримуватися чіткого плану діагностування населення.

Під час брифінгу 7 травня заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак додала, що медики належать до тієї категорії населення, яку найбільше тестують. Відповідно і найбільше виявлених випадків COVID-19.

Крім того, у країні упродовж багатьох років нехтували засадами інфекційного контролю. Зокрема, бюджети різних рівнів не передбачали кошти на забезпечення засобами індивідуального захисту. Зрештою у 2019 році на такі потреби у бюджетах різних рівнів було передбачено менше ніж 1%.

Скринінг 

Саме точковий пасивний скринінг найбільш ефективний в амбулаторно-поліклінічних закладах. Наприклад, напис на вхідних дверях “Маєш нежить і кашель? Одягни маску, перед тим як зайти!”

Тріаж (медичне сортування) та розподіл потоків пацієнтів

Прості, ефективні і безкоштовні методи зі зниження ризиків професійного інфікування, які мають використовуватися в залежності від особливостей закладу.

Розподіл на “чисті” та “брудні” зони

“Брудна” зона (зона високого ризику інфікування) – приміщення, у яких рівень забруднення мікроорганізмами є високим.

“Чиста” зона – приміщення, у яких рівень забруднення є мінімальним.

Перебіг коронавірусу
Перебіг коронавірусу / Інфографіка 24 каналу

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини