“Маски ми купували самі, а на роботу добираємось за свої кошти”: львівські лікарі розповіли про роботу під час пандемії

Під час пандемії коронавірусу в Україні на передовій опинилися медики, які щоденно борються за життя українців. Саме лікарі сьогодні несуть на своїх плечах важкий тягар боротьби з COVID-19.

Лікарка-анестезіолог Комунальної міської дитячої лікарні на вулиці Пилипа Орлика – Галина (прізвище не вказуємо за проханням героїні) пояснила, що всі лікарі купили маски за свої кошти, а в громадському транспорті водії про пільги навіть не чули, передає 032.ua.

“Ми працюємо так, як і працювали. Маски купили за свої кошти, ніхто не видав нам жодної, лише минулого тижня видали 3 багаторазові костюми на всю анестезіологічну службу. А нас там 20 людей. Тести на коронавірус у нашому відділенні для персоналу не робили, на роботу далі добираюсь тролейбусами, де про пільги для нашої лікарні ніхто не чув. Ми працюємо так, як і до пандемії на свій страх і ризик, бо дітям, які потрапляють на операційний стіл ніхто тестів не робить” , – розповіла Галина.

Проте про відсутність масок говорить не тільки анестезіологиня, а й львівська операційна сестра Галина (прізвище приховали за проханням героїні). Жінка також працює в Комунальній міській дитячій лікарні. У коментарі кореспондентці 032.ua вона розповіла про труднощі добирання на роботу. за її словами, водії не звертають увагу на посвідчення:

“У нас робота як робота, така як у всіх медиків. Проте банальної маски навіть не видали, довелося самій купувати. А ось з добиранням на роботу – катастрофа. Маршрутка, “як собача будка”, по дорозі всіх підбирає. Люди там як шпроти в банці, ще й з медиків беруть гроші. Водій каже, що організація, тобто лікарня, не перерахувала кошти для безкоштовного перевезення медиків”, – додала лікарка.

Медик Львівської обласної психіатричної лікарні на вулиці Кульпарківській Соломія Н. ( прізвище приховали за проханням героїні) розповідає, що інфекційне відділення цієї лікарні через ситуацію з поширенням COVID-19 в Україні звільнили, а усіх пацієнтів, що там знаходилися розподілили між іншими відділеннями:

“Ми обурені, адже у звичайному відділені немає умов для лікування таких хворих. Сьогодні ми зобов’язані лікувати інфекційно хворих, хоча і не маємо відповідної кваліфікації ”, – наголосила лікарка.

Про те, що засоби особистого захисту має виділити держава, медики навіть не чули, адже, за словами лікарки, вони усе купують самі.

“Коли почався карантин, лікарі змушені були самостійно купувати чи шити маски для себе. Я шила маски та безкоштовно роздавала лікарям і медсестрам у нашій лікарні. Звичайно, ці маски не давали сильного захисного ефекту, але це краще, ніж нічого. До сьогодні, засоби захисту так і не з’явилися. Проте в приймальному відділені, через яке проходять усі пацієнти, мені розповіли, що працівникам надали декілька костюмів на весь медперсонал”, – додала дівчина.

Цікавим інцидентом стало те, що маски лікарям все ж таки роздали, але попросили їх зберігати на крайній випадок.

“Нам сказали їх зберігати до крайньої ситуації. Але все одно їх не вистачить на усіх, адже в нашій лікарні багато персоналу і всі працюють в різні зміни. В нашому відділені немає навіть одного захисного костюму”, – запевнила Соломія.

Нагадаємо, коронавірусна хвороба 2019 (Coronavirus disease 2019, або COVID-19) – це гостра респіраторна хвороба, яку викликає невідомий раніше коронавірус SARS-CoV-2. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила пандемію у зв’язку з поширенням хвороби у світі, у всіх країнах ввели карантинні заходи та обмеження. Станом на нині, в Україні за добу 23 квітня зафіксували 578 нових випадків захворювання на COVID-19, загалом наразі 7170 лабораторно підтверджених, з них – 187 летальних та 504 пацієнти одужали.

У Львові та області діють карантинні обмеження: дозволено виходити з дому лише у масках одному або в парах, особам віком від 60 років рекомендовано залишатися вдома. На в’їздах і виїздах до області на трасах встановили карантинні блокпости, де правоохоронці перевіряють усіх, хто прибуває та виїжджає з Львівщини. Станом на 23 квітня на Львівщині підтверджених 282 випадки інфікування коронавірусом, з них – 12 людей померли та 32 пацієнти одужали.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини