Коли в Україні зможуть перейти на святкування Різддва 25 грудня: роз’яснення експерта

Bowl with kutia - traditional Christmas sweet meal in Ukraine, Belarus and Poland, on wooden table, on bright background

В Україні все ще точаться дискусії з приводу того, коли святкувати – 7 січня чи 25 грудня.
Фото: credo.ua

ФОТО: CREDO.UA

25 грудня, християни західного обряду відзначали Різдво Христове. В Україні тивають дискусії, аби перейти на єдину дату святкування Різдва за Григоріанським календарем 25 грудня. Як розповів у експрес-інтерв’ю Tvoemisto.tv  релігієзнавець, директор РІСУ Тарас Антошевський, чим більш узгоджено представники різних церков будуть над цим працювати, тим швидше може відбутися перехід до григоріанського календаря.

«Якщо ми нічого робити не будемо, то треба чекати століття, а то й більше. Мене колись питали, коли може відбутись об’єднання православних церков України. Два роки тому я був песимістом і казав, що їм легше посваритись, ніж об’єднатися. Але завдяки попередньому президентові і Константинопольському патріархату питання вирішили, за пасивної участі українських православних. Тоді за нас зробили більшу частину роботи», – каже він.

Також, за словами Тараса Антошевського, не варто очікувати переходу через рік, але відкладати далі нема куди.

«За якийсь час хтось скаже – “а яка різниця?”. І оце совкове формулювання буде означати, що цим людям добре жити в полоні. Українці можуть говорити про високі матерії, але не могти зробити елементарні речі», – додає релігієзнавець.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини