“Україна не зможе відмовитися від “формули Штайнмаєра” – нардеп від “Слуги народу”

Україна не зможе без наслідків відмовитися від імплементації так званої формули Штайнмаєра.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна сказав глава комітету парламенту з міжнародних відносин, депутат з фракції “Слуга народу” Богдан Яременко.

За його словами, прийнята Леонідом Кучмою в Мінську “формула Штайнмаєра” тепер несе для України певні політичні зобов’язання.

“Ми тепер без певних наслідків не зможемо відмовитися від своїх слів”, – сказав депутат.

Він зазначив, що лист Кучми спецпредставнику голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі Мартіну Сайдику не є зобов’язуючим, але він показує певну позицію.

“І якщо ми країна, яка себе поважає, ми повинні її дотримуватися. Щось подібне вже зафіксовано в Мінських домовленостях. І самі Мінські домовленості, хоча з моєї точки зору і не є міжнародним договором, але політично вони нас зобов’язують”, – підкреслив Яременко.

За словами нардепа, формулювання в новому законі про особливий статус Донбасу повинне відображати суть узгодженої “формули Штайнмаєра”, але не зобов’язане бути дослівним.

“Окремі слова можна правити, суть – ні. Адже це матиме наслідки не тільки у вигляді реакції Росії та продовження війни, а викличе і реакцію Заходу. Повторюся: якщо ми позиціонуємо себе як серйозні міжнародні гравці, які не просто звинувачують Росію в тому, що вона не тримає свого слова, а ще й самі дотримуються даного слова, то ми не можемо запропонувати редакцію, яка змінювала б суть домовленості”, – резюмував нардеп.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини