Черговий колапс: чи загрожують українцям проблеми з опаленням

В Україні початок опалювального сезону знову під загрозою зриву. Справа в боргах теплових компаній, які працюють у десятках міст країни. Суми захмарні, тому в НАК “Нафтогаз” цілком серйозно заговорили про проблеми перед початком заморозків.

У чому суть і хто ризикує залишитися без тепла цієї зими  розбирався OBOZREVATEL.

Цей текст про:

  • проблеми з оплатою тарифів на газ;
  • те, які міста в зоні ризику;
  • те, що і як може вирішити ситуацію.

Захмарні борги

НАК “Нафтогаз” регулярно повідомляє про борги теплових компаній. Така практика вже звична, як і постійні прострочення за виплатами звичайних споживачів. Щомісяця загальна заборгованість зростає, а теплові компанії в містах не можуть оплатити послуги монополіста.

Пік боргового тупика був досягнутий ще в лютому 2019 року, це приблизно 70 мільярдів гривень. Десь із березня ріст зупинився, а за період весняно-літнього періоду знизився до 53 мільярдів гривень. Але ситуацію це кардинально не змінило.

За даними НАК “Нафтогаз” на 19 вересня, 127 компаній (це по всій Україні) перебувають у списку боржників. Все б нічого, але монополіст посилається на постанову Кабінету Міністрів №867, яка прописує умови постачання газу для населення. Серед основних — рівень розрахунку щонайменше 90% вартості всього обсягу газу (разом із непрофінансованими пільгами й субсидіями, без урахування штрафних санкцій).

Тобто боргів має бути не більше 10%. З такою математикою проблеми в багатьох містах України.

Наприклад, під загрозою зриву сезону навіть столиця. Зокрема, через відсутність кворуму (необхідної кількості депутатів) на сесії Київради, жителі міста ризикують просидіти мінімум всю осінь у холодних квартирах.
Черговий колапс: чи загрожують українцям проблеми з опаленням
“Минулого тижня Київрада вкотре не змогла зібрати кворум для проведення чергового засідання. Невирішеним є питання придбання необхідних обсягів газу й мазуту на весь зимовий період для підприємства “Київтеплоенерго”. Від цього залежить, чи буде тепло в наших будинках узимку”, — повідомляє заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Чи загрожує українцям “холодна” зима?

Своєрідним символом проблем із опаленням в Україні стало місто Сміла на Черкащині. У листопаді 2018 року одночасно з Херсоном там оголосили надзвичайний стан через відсутність опалення. У 80-тисячній Смілі у зв’язку з цим жителі перекрили загальнодержавну трасу.

Річ у тім, що компанія, яка в 2017 році поставляла тепло, заборгувала постачальнику газу понад 100 мільйонів гривень. Тепер “Нафтогаз” відмовляється переукладати договір, поки міська влада не сплатить борги.

Проблема вирішилася лише після втручання президента й Кабміну, який додатково виділив короткостроковий кредит на 25 мільйонів гривень.

Уже в липні 2019 року новообраний президент Володимир Зеленський під час візиту до міста запропонував в. о. мера Віктору Федоренку продати свій автомобіль і сплатити частину боргу за тепло. Тоді з’ясувалося, що населення Сміли платить за послуги ЖКГ, водночас місто має заборгованість, оскільки міська влада взяла на себе борги підприємства “Сміла Енергоінвест” і не в змозі їх оплатити.

Цьогоріч ситуація може повторитися. Як пише “Нафтогаз”, під загрозою ціла низка міст:

  • Вінниця;
  • Дніпро;
  • Кривий Ріг;
  • Маріуполь;
  • Краматорськ;
  • Житомир;
  • Бердянськ;
  • Івано-Франківськ;
  • Київ;
  • Кропивницький;
  • Одеса;
  • Миколаїв;
  • Харків;
  • Херсон;
  • Суми;
  • та інші.

За словами директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, проблема з відсутністю оплати не нова, вона нависає над Україною практично щороку. І її не уникнути, питання лише, в яких масштабах вона проявиться цієї зими.

“Таке відбувається щороку, і цьогоріч також є досить високі ризики. Єдине радує, що борги зросли, але не критично, а так все по-старому. Ще й “Нафтогаз” у цій ситуації пише одні пресрелізи, а реальної роботи з підприємствами-боржниками не проводить”, — розповів у коментарі Марунич.

Експерт у сфері енергетики Юрій Корольчук впевнений, що країнівдасться уникнути кризи, а в гіршому випадку НАК “Нафтогаз” із запізненням відправлятиме газ на теплостанції.
Черговий колапс: чи загрожують українцям проблеми з опаленням
“Формально вимагатимуть від ТЕЦ підписати графіки погашення боргів. У всіх вони є. І практично всі не можуть їх погасити, натомість перетягують із року в рік. Торік “Нафтогаз” використовував тему боргів перед виборами. Проводячи це фактично в “змові” з владою, тому що у великих містах блакитне паливо не обмежували, хоча борги були.

Питання також у тому, що НАК тільки зараз піднімає тему боргів. А що вони робили влітку чи восени? Для “Нафтогазу” борги ТЕЦ та облгазів користі — дають можливість тиснути на компанії й пропонувати “вигідні” умови співпраці. Наприклад, якщо є борги і їх не в змозі реструктуризувати, то “Нафтогаз” може “порадити” компанії, яка продасть газ дорожче, але не дасть замерзнути умовним жителям якогось міста”, — пояснив Корольчук.

Не виключено, що для вирішення проблеми потрібно втручання керівництва країни. Адже очевидно, що погасити такі борги за декілька тижнів до початку опалювального сезону ніхто не зможе.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини