Блюзовий сирник і трускавковий коктейль від пані Стефи

Блюзовим цей сирник називається з двох причин – по перше, він робиться дуже меланхолійно, а по друге, він дедикований моєму товаришу, Влодкові, також відомому як Bluz.

Це навіть не цілком сирник, скоріше сирна бабка чи запіканка. Але як не називай – воно смачне і робиться елементарно. Навіть фацету вдасться.

Отож, треба:

1 кг сиру, в принципі будь якого – можна маснішого, можна піснішого;
Шклянка молока або вершків, якщо сир пісний – 150-200 мл;
5 яєць;
150-200 грам цукру (або більше, якщо хочете солодкий. я волію менше);
30-50 грам манної крупи (можна дати 2 ложки крохмалю, але тоді структура трошка інша – з манкою сирник щільніший, з крохмалем – ніжніший, але може бути рідкуватим, тому можна дати пів на пів манки і крохмалю);
Ванільний цукор, цедра, 2 ложки цитринового соку;
Можна також – яблука, родзинки, цукати, будь що на смак;
Крухе печиво типу “до кави”.
Нероз’ємна форма, мені найкраще підходить алюмінієва або керамічна – просто виймати. Форму вистелити пергаментом;
Блендер.

Далі все страшно просто:
1. Зблендерувати сир з молоком або вершками, щоб не було грудочок – це важливий момент, чим однорідніший сир, тим сирник кращий; якщо сир досить масний то молока піде менше ніж 200 мл. – в результаті має бути нерідка сиркова маса;
2. Додати цукор, ванільний цукор, цедру – зблендерувати;
3. Вбити цілі яйця і добре розмішати ложкою, щоб вимішалося – тут збивати вже не треба, бо якщо збити, то сирник може тріснути;
4. Вмішати додатки, якщо даєте – родзинки і тп. Я не давала.
5. Додати манку крохмаль, вимішати.
6. Лишити хвилин на 20, щоб манка набрала вологи.
7. Форму вистелити пергаментом, так щоб були “бортики”, на дно накришити подрібненого печива. Вилити сирну масу. Я ще зверху прикрасила трускавками.
8. Спекти при 180 градусів десь із 40-50 часу. Я тримала годину. Ознакою спеченого сирника є ледь “жива” серединка – не рідка, але ще реагує на рух формою.
9. Лишити в рурі на ніч, щоб зтужавів.

За годину часу сирничок має не сильно піднятися, але бути ще “живим” – верх буде трошки припечений, але сама маса ще коливатиметься при русі бритванки. Це нормально. Після випікання просто треба залишити його в рурі вистигнути до ранку – на ранок він осяде, буде рум’яним і спеченим.

І до сирничка дуже смакуватиме трускавково-м’ятний коктейль. Тут ще простіше – зблендерувати молоко, трускавки, трошки цукру і м’ятку в високому дзбанку. Блендер треба піднімати вверх-вниз, щоб вийшли гарні бульбашки.

Всім доброго трускавкового ранку і смачного, незалежно від того, чим ви там собі снідаєте

Фото: пані Стефа

Джерело: пані Стефа

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини