Особливості карпатської кухні або що варто скуштувати у Карпатах

Карпатська кухня надзвичайно толерантна. Тут й елементи української, угорської, польської, словацької та інших європейських національних кухонь. Кожен зможе віднайти те, що йому найбільше припаде до смаку. Страви Гуцульщини підкорили не один шлунок, а половина з тих, хто побував у горах, повертаються заради того, щоб ще раз відчути їх божественний смак.

Картопля по – домашньому

Отже, що варто спробувати в горах? Розповідаємо далі про особливості кухні. У цій статті зібрано ті страви, які найбільше смакують мешканцям краю та гостям. Натуральність та екологічність – два важливі аргументи на користь тутешньої кухні. На ці продукти жодним чином не впливають: забрудненість та загазованість довкілля, підприємства та каналізації, пилюка та інше.

Добрива, котрі використовують для підживлення овочів та фруктів теж натуральні. Тільки-но уявіть смак ягід, вирощених у таких умовах. Гриби ростуть у чистих лісах, а риба водиться у кришталево-чистих водоймах.

Закарпаття та Прикарпаття мають свою виняткову кухню. Наприклад, у Закарпатті замість картоплі більше використовують кукурудзу, а в Прикарпатті картопля – другий хліб. Так, особливості приготування їжі в цих краях свої, але все одно тут готують настільки смачно, що здатні здивувати будь-якого гурмана.

Деруни із грибною підливкою

Так склалося, що у карпатських лісах влітку росте багато білих грибів, тому їх часто й додають місцеві у страви. Відпочиваючи на Прикарпатті обов’язково спробуйте грибну юшку з білих грибів. Варто попробувати юшку з риби, тобто уху. Також по-особливому смакує смажена по-домашньому картопля. Тутешнім кухарям вдається перетворити звичайну картоплю в делікатес за допомогою власної майстерності.

Також тут полюбляють їсти голубці, котрі за формою не більші за мізинчик. Начинки бувають різними. По-особливому смакують деруни з сметаною або ж грибною підливою. Зверніть увагу на рибу, а саме – на форель, котра родом із чистих карпатських водойм. Звичайно, що однією цією рибою насититися важко, але нею можна посмакувати.

Банош

Серед десертів, котрі рекомендуємо спробувати – млинчики в ожиновому сиропі та справжній запашний узвар. Також у цих краях можна скуштувати справжнє бочкове живе пиво. У привітному містечку Яремче розливають микуличинське пиво, котре вдало поєднується з дерунами або ж кров’яною ковбаскою.

Як вже говорилося, Закарпатська кухня дещо інша. Побувавши у мальовничих містах Закарпаття, обов’язково спробуйте банош, бограч, токан у поєднанні з бринзою. Цікаво, що набір продуктів цілком звичний для нас, але те, як вони поєднуються, спеції, котрі використовуються та особливості приготування здатні творити дива.

Можна також посмакувати домашнім вином та коньяком, котрі доповять трапезу й допоможуть шлунку швидше все перетравити.

Україна – різноманітна. В кожному із її регіонів – своя, неймовірно смачна, самобутня кухня. У нас всюди смачно! Подорожуйте та смакуйте, бо Ви того варті!

Джерело: karpaty.love

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини