Унікальний рекорд: незрячі львів’яни 12 годин поспіль читали Кобзаря

16 березня 2019 року у Львові було встановлено незвичайний рекорд України. Протягом 12 годин 36 незрячих людей читали “Кобзар”, написаний шрифтом Брайля.

Спочатку цей захід було заплановано як марафон, присвячений трьом визначним подіям: 80-річчя від заснування Львівської організації УТОС (Українське товариство сліпих), 210 річниця з дня народження Луї Брайля, а також 205 років від народження Тараса Шевченка, повідомляє Український інтерес.

Ініціаторами виступили працівники спеціальної бібліотеки імені Т. Г. Шевченка. Вони ж водночас надали для проведення марафону приміщення свого читацького залу. До організації долучилися правління Львівської обласної організації УТОС та Львівської територіальної первинної організації УТОС.

У встановленні рекорду взяло участь 36 людей. Серед них учні львівської спеціалізованої школи-інтернату №100 та члени організації УТОС. Наймолодшій учасниці цих Шевченкових читань 10 років, а найстаршій – понад 80.

Один із марафонців, який читав для рекорду декілька творів Шевченка, відзначив: “Шевченка читати завжди цікаво”.

Історія кожного учасника унікальна – хтось незрячий від народження, хтось втратив зір у дитинстві, а хтось у старшому віці. Але всі вони наголошують, що знати крапковий шрифт для людини із вадами зору – обов’язок, який дає можливість навчитися грамотності письма.

“Ніяка сучасна техніка не може замінити систему Брайля. Читаючи Брайлем, ми бачимо грамотно написане й самі можемо вчитися грамотно писати. Не знати шрифту Брайля для нас – все одно, що зрячим не знати звичайного шрифту, яким користуються всі”, – наголосила вчителька школи-інтернату для незрячих Надія Онуфрійчук, яка сама має порушення зору.

Такі заходи в Україні ще жодного разу не проводился, тому було вирішено зафіксувати цей марафон як унікальний рекорд України. Організатори ж від самого початку були впевнені в тому, що їхні 12-годинні читання будуть значними для України та для спільноти незрячих зокрема.

“Таке дійство приверне увагу дуже багатьох. Із допомогою журналістів, ЗМІ та звичайних людей цей захід обов’язково потрапить у серце тієї людини, яка вже зневірилася, у якої опустилися руки, яка подумала, що світ закритий для неї. Напевно, до неї повернеться віра й впевненість у власних силах. І це найголовніше”, – наголосив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка.

За 12 годин львів’яни змогли прочитати 7 із 8 томів Кобзаря. Читання були неперервними. Один учасник замінював іншого по черзі. Було дозволено робити технічну перерву – до п’яти хвилин на годину, але марафонці від цього відмовилися.

Встановлений рекорд планують порівняти зі схожими заходами в інших країнах. Тоді, можливо, його визнають світовим.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини