Дітям безпечніше, батькам спокійніше: як працює система відеонагляду в одному зі столичних садочків

Якщо експеримент виявиться вдалим, його поширять і на всі школи та садки Києва

Під прицілом камер – в одному з дитячих садочків столиці запровадили тотальний відеоконтроль. Зробили це у межах експерименту проекту “Безпечне місто”, пише 5 канал

Директорка садка №222 у Деснянському районі столиці Анна Залевська показує нам камери відеоспостереження, які встановили у середині закладу кілька місяців тому.

Іще дев’ять камер відеоспостереження розташували зовні будівлі, щоби бачити дітей на вулиці під час прогулянок.

“Функціонує 9 зовнішніх камер і 11 внутрішніх. Повністю по всьому периметру дошкільного закладу встановлені камери. Охоплюють усі майданчики закладу. І навіть за територією закладу можна спостерігати, що відбувається”, – розповідає директорка садочка.

Батьки малечі, що відвідує садок, такими нововведеннями не можуть натішитися. На серці спокійно, бо кожен крок дитини зафільмовується.

У наступні півроку в закладі мають намір протестувати і онлайн-додаток відеоспостереження для самих батьків. Завдяки йому вони зможуть побачити, що робить дитина цієї миті. Але з появою такого застосунку серед дорослих можуть виникнути непорозуміння, пояснюють батьки. Помітивши, що дитину ображають інші вихованці садочка – батьки втручатимуться, що призведе до конфліктів між старшими.

Записи відеоспостереження із садочка надходять до комунального підприємства “Інформатика”. Тут оператори обробляють зображення та надсилають його до єдиної бази Нацполіції. Як працює система на практиці – нам показують на прикладі інциденту, який стався 2017-го, коли жінка вкрала дитину з коляски під дверима дитячого садка.

Тоді у пригоді стали камери вуличного спостереження. Саме завдяки їм правоохоронці змогли побачити, куди попрямувала жінка. Малюка знайшли упродовж доби.

“Ми з’ясували, хто це був, найголовніше – стать. Тому що відразу знайшлися очевидці, які сказали, що якийсь чоловік. Але вже завдяки відео ми бачили хто і були вже прикмети. І силовикам це дуже полегшило роботу”, – пригадує директор КП “Інформатика” Микола Пихтін.

Якщо експеримент виявиться вдалим, його поширять і на всі школи та садки столиці.

“Я знаю, вже є проект рішення в Київській міській раді – масово впроваджувати цей функціонал для того, щоби батьки могли спостерігати, як діти навчаються або як вони граються. Плани є, наразі в нас ще немає фінансування на реалізацію цього проекту”, – пояснив директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров.

Валерія Павленко, Анна Несевра

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини