Перший в Європі автономний комплекс моніторингу розроблено у Львові

Перший в Європі автономний комплекс моніторингу розроблено у Львові

У Львові був розроблений розроблений перший в Європі автономний комплекс моніторингу SkyHawk, над яким близько року працювали львівськими інженери та проектувальники.

Щоб задовольнити унікальні потреби і вирішити найскладніші завдання в промисловому середовищі українська компанія MegaDrone (http://megadrone.in.ua/uk/) розробила систему SkyHawk, повністю автономного дрона на базі X8 Vtol, який зберігається, заряджається, виконує завдання абсолютно автоматично.

Для нього не потрібно пілот або оператор, все робиться в автоматичному чи напівавтоматичному режимі.

Це безпілотне рішення для автономного обслуговування об’єктів зі складним ландшафтом особливого ступеню охорони, до прикладу може використовуватись у садах і виноградниках.

Комплекс SkyHawk складається з боксу, метеостанції, станції RTK, X8 Vtol.

Зв’язок з координаційним пунктом здійснюється через VPN використовуючи будь-який доступний канал зв’язку (GSM, Wi-Fi, Sat), вибір каналу виходячи їх доступності в місці розміщення станції.

Метеостанція служить для координації напрямку старту (за вітром) літального апарату, а також для отримання додаткових відомостей про погодні умови в точці розміщення боксу. Аналіз погодних умов перед вильотом, максимально можливе прогнозування найближчих двох годин, координація повернення дрона виходячи з актуального на момент посадки вітру.

RTK станція дозволяє позиціонувати сам бокс в просторі з максимально точними координатами і використовувати базу для польотів і отриманні координат на VTOL. Телеметрія в двох варіантах, але використовуються модеми RFD (900/868). У разі необхідності перехоплення управління – використовується канал телеметрії.

Відеосигнал.
Сигнал з камер передається на станцію по радіоканалу, далі вже по VPN йде в центр управління. Варіантів зв’язку багато, все прораховується індивідуально під конкретні потреби. Поворотні антени, HD сигнал, і інше.

Інтуїтивне програмне забезпечення відповідає потребам користувачів і в режимі реального часу дозволяє програмувати, контролювати і управляти польотами, а також обробляти дані

Живлення комплексу.
Тестовий екземпляр проектувався під два типи акумуляторів. Резерв, ємністю 20 Аh літій-іонний, а також силовий ємністю 1000 Ah для сонячних панелей. Ємність, тип та інше може змінюватися в залежності від автономності та побажань.

Резервний акумулятор необхідний для аварійного режиму роботи, коли повністю розряджений силовий чи він вийшов з ладу. Присутня функція аварійної посадки.
В такому випадку комплекс переходить в режим охорони (немає обльоту, замки закриті, увімкнена сигналізація) і передає дані тільки про погоду та свій стан виключно за розкладом. Силовий акумулятор розрахований на 6 вильотів по 2 години + 6 зарядок по 2 години.

Є два варіанти джерел заряду для акумуляторів – поновлювані (сонячні панелі) і непоновлювані (дизельний генератор). Можлива комплектація сонячними панелями з поворотним механізмом і більшого розміру.

Міцний, корозійний і стійкий до атмосферних впливів комплекс SkyHawk може автономно працювати більше 3 місяців без необхідності присутності людини (в літній час). Потужність встановленої сонячної електростанції 500 Вт, потужність дизельної установки 1 квт.
Для забезпечення температурного режиму – є функція кондиціонування або обігріву.

Масштабування.
У випадку з використання комплексу для моніторингу нафтопроводів, передбачено об’єднання декількох дрон станцій в мережу.

На даний момент в роботі система «карусель» яка дозволяє збільшити кількість дронів до 2 одиниць на станції.

Як це працює: старт зі станції А – моніторинг території в 120 км – приземлення на зарядку на станції Б – з інтервалом у дві години виконання наступного завдання з моніторингу – приземлення на станцію В. Аналогічно виконується зворотний маршрут.
Інтеграція з охоронними системами.

Дане рішення забезпечує швидку, точну і надійну ситуаційну обізнаність.
Управління тривожними подіями реалізовано через «пул подій» – при виявленні події, яка вимагає реакції дроном, у систему надходять координати події, пріоритетність і радіус необхідний для моніторингу. Система прокладає маршрут і віддає команду дрону. Ви отримуєте інформацію про ситуацію в реальному часі.

Після виконання завдання – історія польоту, файл відеозапису, і всі супутні матеріали можуть завантажуватися в окремий каталог (прихований або обмежений доступ).

Якщо у Вас залишились питання – телефонуйте за номером +380677225535 або ж пишіть на пошту [email protected]

Компанія MegaDrone висловлює вдячність за проявлений інтерес до SkyHawk і буде рада співпраці.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини